Отидете към основна версия

3 230 101

В Пекин! Приятелското безгранично партньорство между Русия и Китай остава в сила

  • русия-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна

Руският президент Владимир Путин благодари на китайския лидер Си Дзинпин за усилията му за разрешаване на конфликта в Украйна по време на днешната им среща в Пекин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин благодари на китайския лидер Си Дзинпин за усилията му за разрешаване на конфликта в Украйна по време на днешната им среща в Пекин, на която двамата ръководители заявиха за пореден път своето "безгранично партньорство", което се задълбочава в контекста на натиска от Запада върху двете страни, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна в най-решителните военни действия от началото на пълномащабната руска инвазия в съседната държава, посочва АП. Визитата на Путин, която агенцията нарича "натоварена със символика", подчертава партньорството между двете страни, които са изправени пред изпитания в отношенията си със САЩ и Европа.

"И двете държави искат да покажат, че въпреки всичко случващо се в международен мащаб, въпреки натиска, на който ги подлагат САЩ, нямат намерение в обозримо бъдеще да си обръщат гръб", казва за АП Хоо Тян Боон, преподавател по китайска външна политика в сингапурския Технически университет "Нанян".

Макар и Путин, и Си да твърдят, че искат войната в Украйна да приключи, нито един от двамата днес не предложи някакво ново виждане по темата, посочва АП, като отбелязва, че Китай има съществено влияние върху Русия, чието настъпление в Украйна подкрепя. Агенцията припомня, че въпреки заявяваната неутрална позиция в конфликта Пекин е застанал зад твърденията на Москва, че е била провокирана от Запада да нападне Киев. Китай продължава и да снабдява руската военна промишленост с ключови суровини.

АП посочва, че предложеният миналата година мирен план от Китай е бил отхвърлен и от Украйна, и от Запада. "Китай се надява Европа бързо да се завърне към мира и стабилността и ще продължи да играе конструктивна роля за постигането на тази цел", заяви Си Дзинпин днес на съвместна пресконференция с Путин.

Руският президент на свой ред каза, че ще информира подробно китайския си колега за "ситуацията в Украйна". Той обяви още, че "оценява инициативата на китайските колеги и приятели да се контролира ситуацията". Путин каза, че външната политика ще бъде обсъдена между него и Си и на неформална среща.

Като цяло днешната среща бе още едно потвърждения за приятелското "безгранично" партньорство, което бе скрепено със споразумение през 2022 г., точно преди Русия да нахлуе в Украйна. „Аз и президентът Путин сме единодушни, че трябва активно да търсим точки на сближаване на интересите на двете страни, да развиваме предимствата на всяка от тях и да задълбочаваме приобщаването към интересите на другата, зачитайки постиженията ѝ“, заяви Си Дзинпин.

Китайският лидер поздрави Путин за преизбирането му за пети мандат като президент на Русия и приветства 75-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между бившия Съветски съюз и Народна република Китай - след края на гражданската война в Китай през 1949 г., обобщава АП.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания