Отидете към основна версия

1 804 44

Германия и Франция са обезпокоени от ситуацията в Грузия заради закона за чуждестранните агенти

  • грузия-
  • закон-
  • чуждестранни агенти-
  • германия-
  • франция
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия и Франция са загрижени за ситуацията в Грузия във връзка с приемането от парламента на страната на закона „За прозрачност на чуждестранното влияние“. Това се посочва в съвместно изявление на двете страни, разпространено от пресслужбата на германското правителство.

„Ние, Германия и Франция, сме дълбоко загрижени за ситуацията в Грузия“, се отбелязва в текста. В същото време се посочва, че Берлин и Париж „са били твърди поддръжници на европейския път на Грузия и активно са подкрепили решението на Европейския съвет от декември 2023 г. за предоставяне на Грузия статут на кандидатка“.

„Ние дълбоко съжаляваме за решението на правителството и управляващата партия на Грузия да се отклонят от този път, действайки срещу нашите общоевропейски ценности и стремежите на грузинския народ, включително чрез приемане на т.н. закон „За прозрачност на чуждестранното влияние“, се подчертава в изявлението. В същото време страните заявиха, че „европейският път на Грузия е очертан, но страната решава с каква скорост и в каква посока да се движи“.

На 18 май президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че е наложила вето върху закона за чуждестранните агенти, който грузинският парламент прие на трето четене през май 14.

Приемането на този закон предизвика остри изявления от страна на ЕС за заплахи за спиране на интеграцията на страната в Европейския съюз. По-рано грузинският премиер Иракли Кобахидзе заяви, че парламентът може да подкрепи вето, ако мотивираните забележки, представени от президента, са приемливи. Зурабишвили обаче отбеляза, че няма да прави поправки, тъй като законът не може да бъде „облагороден“.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 28 гласа.

Свързани новини