Отидете към основна версия

3 176 66

Престъпления срещу човечеството! Международният наказателен съд поиска ареста на лидера на "Хамас" и на израелския премиер Нетаняху

  • израел-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • исмаил хания

Миналата година Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути поискаха от МНС да започне разследване на ситуацията в палестинските територии

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Панел от съдии към Международния наказателен съд (МНС) ще разглежда молбата на главния прокурор Карим Хан за издаване на заповеди за ареста на редица високопоставени служители на Израел и Хамас, сред които е и израелския премиер Бенямин Нетаняху, предава CNN.

На интервю пред CNN днес Карим Хан обвини лидера на Хамас Яхя Синвар и израелския премиер Бенямин Нетаняху във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, във връзка с нападенията срещу Израел от 7 октомври и последвалата война в Газа.

Допълнително, той иска издаването на заповеди за задържането на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант, както и други двама висши лидери на Хамас - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри, лидер на бригадите Ал Касем и по-известен като Мохамед Дейф, и Исмаил Ханийе, политически лидер на Хамас.

В изявление на сайта на МНС Хан посочи, че обвиненията срещу Синвар, Хания и Ал-Масри включват: "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство по време на задържане". Междувременно обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват: "причиняване на изтребление, причиняване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни в конфликт".

Когато миналия месец се появиха съобщения, че главният прокурор на МНС обмисля този курс на действие, Нетаняху заяви, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители ще се считат като "скандал от исторически мащаб" и че Израел "има независима правна система, която стриктно разследва всички нарушения на закона".

За коментарите на Нетаняху главният прокурор на МНС е категоричен, че "никой не е над закона". Карим Хан посочи още, че ако Израел не е съгласен с МНС, "те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да повдигнат оспорване пред съдиите в съда и това е, което ги съветвам да направят".

Изявлението на главния прокурор срещу израелските политици отбелязва първия случай, в който МНС насочва действията си към лидер на близък съюзник на САЩ. Решението може да постави Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест заради инвазията в Украйна.

Миналата година Южна Африка, Бангладеш, Боливия, Коморските острови и Джибути поискаха от МНС да започне разследване на ситуацията в палестинските територии.

Припомняме още, Израел и САЩ не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като палестинските лидери официално са се съгласили да бъдат обвързани от основополагащите принципи на съда през 2015 г.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 29 гласа.

Свързани новини