Last news in Fakti

14 Май, 2024 07:45 1 765 21

"Хизбула" към Израел: Ще продължим да се бием!

  • хизбула-
  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху

Боевете разселиха десетки хиляди хора от двете страни на границата и породиха страхове от по-голяма война между тежко въоръжените противници

"Хизбула" към Израел: Ще продължим да се бием! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат у дома за началото на следващата учебна година, ако тяхното правителство продължи с офанзивата си в ивицата Газа.

Това заяви в понеделник ръководителят на ливанската въоръжена групировка "Хизбула", цитиран от "Ройтерс".

"Хизбула" води сражения срещу израелската армия през южната граница на Ливан успоредно с войната в Газа. Тя едновременно подкрепя своя съюзник, палестинската въоръжена групировка "Хамас", но и иска да възпре Израел да започне нападение срещу Ливан.

В телевизионно обръщение в понеделник Насрала повтори, че неговата групировка ще продължи да се бие, докато Израел продължава атаката си срещу Газа.

"Връзката между подкрепящия ливански фронт и Газа е окончателна, окончателна и убедителна, каза той. Никой няма да може да ги деактивира."

Боевете разселиха десетки хиляди хора от двете страни на границата и породиха страхове от по-голяма война между тежко въоръжените противници.

Израел заяви, че иска да осигури жителите да се върнат у дома на север или чрез дипломатическо споразумение с посредничество, или чрез военна атака срещу Ливан. Семейства, изселени от Северен Израел, се надяваха да се върнат у дома до 1 септември за началото на учебната година.

Насрала се обърна към разселените в понеделник, като каза: "ако искате да разрешите проблема, отидете при вашето правителство и им кажете да спрат войната срещу Газа".

Усилията на Египет и Катар да осигурят прекратяване на огъня в Газа се провалиха миналата седмица, след като Израел ефективно отхвърли плана на международните посредници.

В понеделник израелските сили навлязоха дълбоко в руините на северния край на Газа, за да си върнат район, където те твърдяха, че са разбили "Хамас" преди месеци, докато на юг танкове и войски нахлуха през магистрала към Рафах.

Израелската армия също продължи ударите срещу Ливан през уикенда и в понеделник, казаха източници от сигурността. "Хизбула" отговори с ракетен огън, а Насрала каза, че неговата група "продължава да развива своите операции в количество и качество".

Боевете между Израел и "Хизбула" бележат най-тежките им враждебни действия, откакто влязоха във война през 2006 г.

"Хизбула" многократно е заявявала, че ще прекрати огъня, когато израелската офанзива в Газа спре, но също така е готова да продължи битката, ако Израел продължи да атакува Ливан.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Щедър милосърден евреин

    18 16 Отговор
    "Израел заяви, че иска да осигури жителите да се върнат у дома на север". Къде е това "у дома". Превърнахте газа в руини. Има такива ,които не сте избили ли.

    Коментиран от #20

  • 2 Ау че лоши

    25 19 Отговор
    Евреите ще продължат да ви изтребват до последния терорист

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Климатичен активист

    19 19 Отговор
    Убий ционист спаси света.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ццц

    20 13 Отговор
    Време е за мирна конференция в Швейцария, на която за присъстват Иран, Хизбула и Северна Корея и да обсъждат плана на палестинците за закриване на държавата Израел....по примера на Украйна 🤣🤣🤣 Нали така се сключва мир по западно?
  • 8 ЕДГАР КЕЙСИ

    19 20 Отговор
    ТЕРОРИСТИЧНИТЕ ГРУПИРОВКИ ................ ХАМАС и ХИСБУЛА , ТРЯБВА ДА ............. БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ДО КРАК .................. ФАКТ !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 брях

    11 11 Отговор
    Тези като украинците, не им увира мозъка от бой.
  • 12 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 6 Отговор
    ИZPOДИТЕ КОИТО ............., ZAЩИТАВАТ ТЕРОРИZMA CA ............... ПОТЕНЦИАЛНИ ТЕРОРИСТИ ............... ФАКТ ! .................... ТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЛЕКУВАНИ ПРИ ....,......... Д-р ГЪЛЪБОВА , КОЯТО Е .............. ZAKЪРМЕНА С ИДЕИТЕ НА ТЕРОРИZMA ..........,. ФАКТ !
  • 13 ЕДГАР КЕЙСИ

    13 7 Отговор
    ДВЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ КОИТО ............... ТОЛЕРИРАТ ТЕРОРИZMA B БЪЛГАРИЯ ...,.......... ВЪZPAЖДАНЕ И СТОЛЕТНАТА ПАРТИЯ(АТЕНТАТА В "СВЕТА НЕДЕЛЯ) ............ ФАКТ !
  • 14 Не е ли същото?

    7 13 Отговор
    И наркоманът така се зъби за да се избиват и още и още руснаци? Той самият е хазар и забогатя, с тази роля.... В Палестина някакви Хизбула правят същото: те се зъбят, за да има уж повод да се изтребят масово палестинците. Е, защо не избиват САМО Хизбула? Училищата, детските градини и болниците... НЕ са Хизбула. Защо избиват всички подред??? Хазарите военни престъпници!

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 7 Отговор

    До коментар #14 от "Не е ли същото?":

    ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН .............. СЪЩО Е ХАЗАР(ЕВРЕИН) , МАЙКА МУ СЕ КАЗВА ............ МАРИЯ ИВАНОВНА ШАЛОМОВА - ХАЗАРСКА ЕВРЕЙКА ............ ФАКТ ! ............ ЧЕТИ , ЧЕТИ , ЧЕТИ ДАНО НЕЩО ДА ОСТАНЕ В ГЛАВАТА .............
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ау че лоши":

    Аааа.. не бе.. рофити якчица ше им белят.. терористите се трепят, така каза Путин.
  • 19 Командир на бригада

    9 4 Отговор
    Напълно безполезни преговори се водят и не е това е пътят по разрешване на проблема. ХАМАС не иска да се вслуша в гласът на разума. Със плененине на 7-ми октомври 2023г., 253 израелски заложници, терористите от ХАМАС правят опити да изнудват международната общественост. Затова няма друго решение, лътят е само един. 1. Генералният щаб на израелската армия да разработи ПЛАН по формирането на бойни парашутно - разузнавателни ликвидационни групи. При достатъчна и надежна информация на разузнаването, се провежда операция по неутрализирането на джихадистите от ООП Джихад Ал Акса, Джихад ИДИЛ, Хизбола, Хамас и други. Успоредно с провежданата операция се пленяват семействата на ръководителите на тези терористични групировки. Същите незабавно следва да бъдат включени в преговорният процес с ХАМАС по размяна на съответното число заложници. Другото е приказки.
  • 20 У дома

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Щедър милосърден евреин":

    за палестинците е Турция. Това е тяхната Родина.
  • 21 терористи

    6 2 Отговор
    "Жителите на Северен Израел няма да могат да се върнат у дома за началото на следващата учебна година,"
    Това доказва че са терористи тормозещи ЦИВИЛНОТО население. Т.е. трябва да се смачкат, а не да се преговаря