Отидете към основна версия

1 716 18

Съюзниците на Берлин не искат да изпратят в Украйна системите си за ПВО - Пейтриът, пише Политико

  • съюзници-
  • берлин-
  • украйна-
  • системи-
  • пейтриът-
  • политико-
  • системи за пво-
  • германия-
  • аналена бербок

Германия обеща да подсили способностите на противовъздушната отбрана на Украйна в отговор на искането на Киев за помощ

Снимкa: БГНЕС

Въпреки призива на Германия за действие, очакваната вълна от подкрепа от нейните съюзници все още не се е осъществила. Според източници, цитирани от Политико и News.bg., други нации със системи Пейтриът, включително Испания и Гърция, са избрали да не преразпределят активите си в Украйна.

Германия обеща да подсили способностите на противовъздушната отбрана на Украйна в отговор на искането на Киев за помощ. Този ангажимент включва предоставянето на три системи за противовъздушна отбрана Пейтриът от арсенала на Германия от единадесет, заедно с над петдесет противовъздушни системи и ракети Gepard, предназначени да прихващат вражески огън.

Германският външен министър Аналена Бербок подчерта спешността на тази подкрепа по време на посещението си в Киев, подчертавайки ролята на Германия в генерирането на значителни 1 милиард евро за подобряване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Полша, ключов играч в насочването на подкрепа към Украйна, също отказа да се раздели със своята система Пейтриът, позовавайки се на липса на заместители.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна наличието на системи, които биха могли да помогнат на Украйна, но посочи сложността, свързана с координирането на такава подкрепа.

Нежеланието на държавите да изпратят своите системи Пейтриът отчасти се дължи на високите разходи, свързани с тези единици, чиято цена е около 1 милиард долара.

Въпреки предизвикателствата при мобилизирането на системи за противовъздушна отбрана, Mинистерството на отбраната на Германия съобщи, че няколко страни, включително Белгия, Дания, Норвегия, Канада и Холандия, са обещали финансова подкрепа.

Освен това Франция, Испания, Румъния, Литва, Белгия, Съединените щати и Обединеното кралство обещаха да дадат материали и ракети за каузата. Латвия също изрази интерес да се присъедини към програмата за подкрепа.

Това колективно усилие подчертава ангажимента на международната общност към отбраната на Украйна и предизвикателствата пред координирането на такава подкрепа на фона на финансови и логистични ограничения.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: