Отидете към основна версия

24 Май, 2024 19:36, обновена 24 Май, 2024 19:36 12 494 308

Руски източници: Владимир Путин е готов за прекратяване на войната в Украйна!

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Руският държавен глава пред малка група съветници е изразил разочарованието си от осуетяването на преговорите от страна на Запада и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да не преговаря с него

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което да признае сегашните линии на бойното поле, но е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не реагират, казаха четири руски източника пред Ройтерс, цитирана от БТА.

Три от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, посочиха, че руският президент пред малка група съветници е изразил разочарованието си от осуетяването на преговорите от страна на Запада и от решението на украинския президент Володимир Зеленски да не преговаря с него.

„Путин може да се бори толкова дълго, колкото е необходимо, но Путин е готов и за прекратяване на огъня - да замрази войната“, каза четвъртият високопоставен руски източник, който е работил с руския президент и е запознат с разговорите на най-високо ниво в Кремъл.

Той, както и останалите, цитирани в този материал, пожелаха анонимност заради деликатността на въпроса.

Ройтерс съобщи, че е разговарял с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политическата и бизнес сферата. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашните фронтови линии, посочи агенцията.

В отговор на искане за коментар говорителят на Путин Дмитрий Песков каза, че руският президент многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си и посочи, че страната не иска "вечна война“.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна не коментираха информацията. Един от източниците прогнозира, че не може да се стигне до споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който беше на посещение в Киев миналата седмица, каза пред репортери, че не вярва Путин да е заинтересован от сериозни преговори.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 62 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания