Отидете към основна версия

28 Май, 2024 20:12, обновена 28 Май, 2024 20:12 3 730 293

Владимир Путин: Зеленски е нелегитимен президент, в Украйна трябва да се проведат законни избори

  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Украинските власти наричат ​​подобни изявления информационна спецоперация, насочена срещу законните лидери на държавата, които се противопоставят на руската агресия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Украйна трябва да проведе президентски избори след изтичането на петгодишния мандат на украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски не се е явявал на избори във военно време въпреки изтичането на мандата си - нещо, което той и съюзниците на Киев смятат за правилно решение.

Путин заяви, че единствената легитимна власт в Украйна в този момент е парламентът и властта трябва да бъде предадена именно на неговия председател.

Руският президент каза още, че Западът е провокирал скорошното руско настъпление в украинската Харковска област, като е пренебрегнал предупрежденията да не допуска украински обстрел на съседната Белгородска област в Русия.

Украинските нападения над руска територия с оръжия, доставени на Киев от Запада, са възможни единствено с помощта на експерти от западни държави, добави държавният глава, като посочи, че това може да доведе до сериозни последствия.

Според него Русия никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Украйна и е готова да ги проведе, докато самата Украйна страни от процеса на преговорите.

Путин е на мнение, че френското военно присъствие в Украйна е крачка към глобален конфликт. По думите му френски наемници са в Украйна от доста време насам. Париж многократно е отричал руските обвинения по този въпрос, като в същото време френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността да изпрати военни инструктори в Украйна в бъдеще, припомня Ройтерс.

Руският президент засегна и темата за управляващите в Афганистан талибани.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви вчера, че движението на талибаните е "действителната власт“ в Афганистан и че потенциалното премахване на организацията от списъка на Москва със забранените организации отразява "обективната реалност".

Коментирайки признаването на талибаните като легитимни управляващи в Афганистан и премахването им от руския списък на терористичните организации, Путин каза днес, че Русия трябва да взима под внимание мнението на Афганистан и да изгради взаимоотношения с тази страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 92 гласа.

Свързани новини