Last news in Fakti

2 Юни, 2024 19:01 7 089 74

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели

  • русия-
  • владимир путин-
  • северна корея-
  • украйна-
  • нато

Експерти по външна политика се тревожат от десетилетия за вероятността от втора Корейска война

Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Експерти по външна политика се тревожат от десетилетия за вероятността от втора Корейска война. Никой не си е представял обаче, че тя ще се случи в Украйна. Днес Сеул и Пхенян водят своята десетилетна борба на украинските бойни полета. Това е микрокосмосът на световната прокси война в ход. Това пише за Bloomberg Opinion Хал Брандс, изтъкнат професор по глобални въпроси на Хенри А. Кисинджър в Училището за напреднали международни изследвания на университета "Джон Хопкинс" и член на Съвета за външна политика на Държавния департамент.

От 2022 г. двете Кореи се превърнаха в център на бушуващата война в Европа. Южна Корея индиректно даде на Украйна малка планина от артилерийски боеприпаси - чисто злато в една продължителна сухопътна война. Северна Корея служи като оръжейна база на руския президент Владимир Путин, доставяйки балистични ракети, използвани за унищожаване на украинските градове, и артилерийски снаряди, използвани за удари по нейните войски. Освен това и двете страни са част от съперничещи си коалиции, които превърнаха битката между Украйна и Русия в по-голямо и по-всеобхватно изпитание за сила. Идеята за войната в Украйна като прокси война не е нова, разбира се. От самото начало представители на Кремъл твърдят, че САЩ използват Украйна като таран срещу Русия. Преди две години обясних, че в общи линии са прави: помагайки на Украйна да се защити, Америка също така налага тежки разходи на един от най-яростните си врагове. Това, което се промени от 2022 г. насам, е, че прокси войната се разшири — и към нея се присъединиха напълно и двете страни. Украйна има подкрепата на демокрации в Северна Америка, Европа и Индо-Тихоокеанския регион - страни, ангажирани да поддържат независимостта на Киев и да накажат жестоко Путин в този процес. И все пак тази подкрепа е съпоставена и притъпена от кохорта евразийски автокрации, които отпускат жизненоважна помощ на Москва и правят живота по-труден за Запада. Два огромни съюза се сблъскват, макар и непряко, на европейските бойни полета. Битката в Украйна се превърна в първия глобален конфликт от нова Студена война.

Прокси войната на Вашингтон

По време на първата Студена война прокси конфликтите бяха повсеместни. Суперсилите се дуелираха косвено, защото в ядрената ера пряката конфронтация беше твърде опасна. В конфликтите, които опустошиха Глобалния юг, Москва и Вашингтон подкрепиха местни партньори и се обезкървиха взаимно. Войните за деколонизация в Африка и Азия, бунтовете и гражданските войни в Латинска Америка и бруталните битки в Корея и Виетнам се превърнаха в арена, в която суперсилите маневрират за предимство. Сега войната в Украйна задълбочава още една борба за определяне на условията на глобалния ред и противопоставя съперничещите си коалиции - развити демокрации срещу евразийски автокрации.

Разбира се, войната в Украйна не трябваше да се превръща в разрастваща се прокси война, защото изобщо не трябваше да бъде война. Когато силите на Путин нахлуха през февруари 2022 г., те очакваха да превземат Киев за дни и да довършат оставащата съпротива за седмици. Путин се надяваше, че един слаб, разделен Запад ще се съгласи с тази демонстрация на сила. Но отчаяната украинска отбрана, съчетана с главозамайващи руски грешки, доведе до по-объркан, по-продължителен конфликт, който бързо се превърна в международен.

Първи се намесиха САЩ и техните съюзници, които се втурнаха да подкрепят Украйна, след като не успяха да възпрат атаката на Русия. Те се изплашиха, че победа на Русия ще подложи една уязвима демокрация на завоевания и зверства, като същевременно ще разбие баланса на силите в Източна Европа и ще даде енергия на опасни агресори навсякъде. Затова те се втурнаха с икономическа помощ, разузнавателна подкрепа и оръжия, за да помогнат на Украйна да устои. Това беше една широка коалиция, чийто ключов логистичен център беше Полша. Германия, Франция, Великобритания и други европейски страни дадоха помощ и оръжие. Но съюзниците от другия край на света също изпълниха своята роля, като Австралия, Япония, Южна Корея и други предоставиха - директно или чрез САЩ - пари и военно оборудване. По този начин войната обедини общността на напредналите демокрации. Всъщност в началото войната обслужваше няколко западни цели. Тя стимулира по-големи разходи за отбрана в рамките на Организацията на Северноатлантическия пакт, която се възползва от присъединяването на Финландия и Швеция към своите редици. Уплашените демокрации в Западния Пасифик започнаха да укрепват защитата си срещу Китай. Войната намали зависимостта на Европа от руската енергия; тя вби клин между европейските страни, ужасени от инвазията, и Китай, който чрез връзките си с Москва изглеждаше съучастник в нея.

Нападението на Путин също така разкри крехкостта на западната отбранителна промишлена база и даде шанс (все още не напълно използван) за нейното укрепване. Не на последно място, конфликтът предостави на демокрациите възможността да започнат да пречупват Русия, която сега се доказа като непоправима, жестока държава-измамник. "Искаме да видим Русия отслабена", каза министърът на отбраната Лойд Остин, така че "да не може да прави нещата, които направи при нахлуването в Украйна". Други американски представители подкрепиха санкции, предназначени да заличат руската икономика. И както при една класическа прокси война САЩ и техните съюзници преследваха собствената си безопасност, като помагаха на Украйна да сее хаос сред един агресивен, но по същество прекалено силен враг.

Всъщност това беше сърцевината на глобалната стратегия на Америка. Стратегията за национална отбрана на президента Джо Байдън от 2022 г. се основава на идеята, че Пентагонът трябва да остане силно фокусиран върху Китай, така че не трябва да разполага на каквато и да е устойчива основа значителни нови сили в Европа. Това направи жизненоважно Русия да се провали в Украйна и да излезе от конфликта като черупка от предишното си аз, икономически и военно. Колкото по-ефективна, колкото по-безмилостна е прокси войната, толкова повече сигурност биха закупили САЩ за една демократична общност, изправена пред много заплахи.

Приятелите на Путин отвръщат на удара

Именно това разтревожи лидерите в Китай, Иран и Северна Корея - членове на автократичния блок, който скоро щеше да се обедини зад Путин. Тези лидери вероятно не биха се интересували от предимствата на сблъсъка на Русия с Украйна. Те не винаги са били доволни от последиците от войната. Но те бяха разтревожени, че Русия може да загуби по унизителен начин, както изглеждаше възможно, когато напредъкът на Путин спря и войските му бяха отблъснати в края на 2022 г. Решителна победа на Украйна и нейните западни поддръжници можеше да има глобални последици, като осакати Русия и изобличи още повече останалите ревизионисти. Така че помощта, от която Москва отчаяно се нуждаеше, започна да тече.

Иран предостави на Путин хиляди безпилотни дронове и балистични ракети Шахед, които да бъдат използвани срещу градовете и инфраструктурата на Украйна. Техеран дори изпрати съветници да обучат руските сили да използват тези дронове и помогна на Русия да ги произвежда на своя територия. Северна Корея е продала на Москва между 1 милион и 3 милиона артилерийски снаряда - в сравнение с близо двата милиона 155 мм артилерийски боеприпаси, които Америка и всички нейни съюзници заедно са изпратили на Украйна. Севернокорейските ракети също поддържат военните усилия на Путин; техни останки са намерени на мястото на руските атаки. Техеран и Пхенян са оръжейниците на автокрацията, давайки на Москва необходимата сила да води продължителна война. Китай не стигна толкова далеч: заплахите от американски и европейски санкции му попречиха да прехвърли оръжия. Но Китай предостави на Москва компоненти - от микрочипове до машинни инструменти - необходими за производството на тези оръжия и за възстановяването на изцяло санкционираната отбранителна индустриална база на Русия. В по-широк план Китай се превърна в икономически хинтерланд на Русия, поглъщайки нейната търговия, помагайки на нейните фирми да наберат капитал и по друг начин облекчавайки ефекта от западните санкции. Военните, икономически и технологични връзки на китайско-руските отношения са по-силни от всякога.

Тясното сътрудничество с Москва е "стратегическият избор" на Китай, обяви през 2023 г. президентът Си Дзинпин. И тук не става въпрос за никаква благотворителност: връзките между Русия и нейните приятелски автокрации са в крайна сметка транзакционни. Северна Корея търгуваше с оръжия срещу подкрепата на Русия за избягване на контрола на ООН и, може би, за напредъка на ракетните и съвременни оръжейни програми на Пхенян. Иран получава най-модерните руски самолети и противовъздушна отбрана. Китай установява по-силна власт върху икономиката и технологичния сектор на Русия; той жъне печалбите от сенчести сделки за съвместно оръжейно производство. Както се пошегува директорът на Централното разузнавателно управление Уилям Бърнс, с времето Русия "рискува да се превърне в икономическа колония на Китай". Но каквато и да е цената им, тези отношения помогнаха на Русия да се задържи на повърхността, когато нейните военни усилия се провалиха. Те ѝ помогнаха също така да си върне инициативата, след като офанзивата на Украйна в средата на 2023 г. се провали. Изключително ефективното разделение на труда - Северна Корея и Иран осигуряват военна помощ, докато Китай осигурява икономическа поддръжка - промени хода на войната. Освен това започна да налага разходи на Запада. Чрез протакането на боевете в Украйна автократичното съглашение държи САЩ фокусирани върху Европа - стратегически бонус за Китай, Северна Корея и Иран. Пхенян, например, тества рекорден брой ракети - нещо, което би привлякло много по-голямо внимание на САЩ, ако не бяха продължаващите битки в други региони. Иран и неговите поддръжници се възползват от американското разсейване, за да разбунят насилствено Близкия изток.

Войната също така принуди Пентагона да натрупа запаси от дефицитни оръжия, като ракети Пейтриът, въпреки че увеличи производството на други, като артилерийски снаряди. Не на последно място, конфликтът насърчи автокрациите да инвестират в търговски пътища - като Каспийския коридор, свързващ Русия и Иран - които са имунизирани срещу санкции или западен военен натиск, и помогна за укрепването на стратегическите партньорства, от които Китай, Иран и Северна Корея може да се нуждаят в собствените си сблъсъци с някоя суперсила един ден. Прокси битката в Украйна обслужва каузата на автократичното сближаване и подпомага стремежа на ревизионистите да подкопаят глобалните правила за движение.

Натискът на Байдън за демокрация

Представители на свободния свят отдавна настояват, че тази война не е само за Украйна или за баланса на силите в Европа: става въпрос за правилата, които управляват глобалните дела. Ако Путин успее да унищожи една демокрация, други участници ще видят зелена светлина за агресия. Ако той може да извърши шокиращи зверства, подобни престъпления ще залеят целия свят. Тази война, каза Байдън, е "битка между демокрация и автокрация, между свобода и репресии, между основан на правила ред и такъв, управляван от груба сила". Дори по-далечни демокрации споделят това мнение. "Украйна днес може да бъде Източна Азия на утрешния ден", каза министър-председателят на Япония Фумио Кишида в неотдавнашна реч пред Конгреса на САЩ. Така че демокрациите "трябва да си държат ръцете на кормилото". Свят, прекроен от руската победа, би бил свят, в който повечето демокрации не искат да живеят - но такъв, който би подхождал чудесно на евразийските автокрации. Русия, Китай, Иран и Северна Корея имат своите различия; техните амбиции в региони от Африка до Арктика може евентуално да се сблъскат. Но засега всички споделят целта да създадат свят, подготвен за хищничество, защото това е единственият начин да подчинят страните около тях и да постигнат сферите на влияние, които желаят. Така че всички те могат да се възползват от свят, в който принудата и агресията се улесняват от разбиването на либералния международен ред. Евразийските сили не казват това открито, но не е трудно да се доловят тези настроения. Върховният лидер на Иран Али Хаменей сметна войната на Путин за напълно оправдана, като отговор на злонамерената хегемония на НАТО - "опасно създание" - и САЩ. Още през 2010 г. тогавашният китайски външен министър Янг Джиечи позорно поиска уважение от 10 държави от Югоизточна Азия, като им каза: "Китай е голяма страна, а вие сте малки държави и това е факт." През 2023 г. друг китайски дипломат повтори думите на Путин, като каза, че страните от бившия Съветски съюз всъщност изобщо не са суверенни държави. Създаването на съвременни империи изисква унищожаване на самоопределението. Тази част от проекта на Путин обединява евразийските автокрации, независимо дали го признават или не.

Ролята на Глобалния юг

Войната в Украйна поляризира световната политика по-сериозно от всякога след Студената война. И подобно на прокси конфликтите от онази по-ранна епоха, настоящият засегна редица други страни по света. Глобалният юг беше ударен икономически, тъй като войната разтърси световните пазари на храни и енергия. Пренасочвайки руската търговия от Европа към Азия, сраженията промениха моделите на търговия в епичен мащаб. Някои страни се опитаха да се отдръпнат от конфликта; други, като Турция и Обединените арабски емирства, играят и на двете страни. През цялото време ключовите играчи в Украйна се опитват да привлекат нови членове в собствените си групи, докато техните противници се опитват да ги държат настрана. Това е проста военна аритметика: във война на изтощение страната с по-голяма издръжливост и по-големи ресурси печели. Така че САЩ, както и ключови европейски страни като Чешката република, претърсват света за артилерийски боеприпаси и други материали. Москва прави същото. В началото на 2024 г. САЩ убедиха Еквадор да прехвърли произведени в Русия хеликоптери и системи за противовъздушна отбрана на Украйна, докато Москва спря да купува една от най-големите експортни стоки на Еквадор, бананите. Преди това Египет се съгласи да изпрати на Русия 40 000 ракети плюс боеприпаси за артилерия и стрелково оръжие - преди Америка, основният военен покровител на Кайро, да го накара да достави артилерията на Киев. По същия начин слуховете за предоставяне на южноафрикански оръжия на Русия предизвикаха гневен обществен отговор от американския посланик. Участието на Пакистан във войната е забулено в тайна, което свидетелства за конкуриращия се натиск, пред който са изправени трети страни. Колкото по-дълго продължава конфликтът, толкова по-жизненоважно става разширяването на нечия коалиция и ограничаването на тази на противника.

Световната война

За известно време изглеждаше, че Украйна и нейните съюзници печелят битката. Сега това не е толкова ясно. Русия държи инициативата на бойното поле; нейните сили бавно и методично постигат успехи. Американски представители са ужасени от това колко много подкрепата на Китай е помогнала на Москва да увеличи военното производство. Пакетът от помощи от 61 милиарда долара, одобрен от Конгреса наскоро, след шест месеца смъртоносно забавяне, трябва да помогне да се гарантира, че Украйна няма да загуби тази година. Но въпросът кой боец и кой съюз в крайна сметка ще спечели, засега остава открит. Отговорът ще зависи от това коя коалиция показва по-голяма издръжливост - и коя е по-ефективна в принудата или подкопаването на другата страна. В момента САЩ използват заплахата от санкции, за да обезсърчат китайските банки да улесняват търговията на изделия с двойна употреба с Русия; наскоро това удари повече от дузина китайски фирми. Миналия месец държавният секретар Антъни Блинкен предаде това съобщение направо на Си. "На Русия ще ѝ бъде трудно да продължи атаката си срещу Украйна без подкрепата на Китай", каза Блинкен след срещата си със Си. "Ако Китай не се заеме с този проблем, ние ще го направим." Междувременно Русия вероятно ще използва любимите си оръжия - политическа намеса, кибератаки, дезинформация, саботаж - за да повлияе на изборите, които ще се проведат в трансатлантическия алианс тази година, или по друг начин да отслаби подкрепата на Запада за Киев. Поредица от мистериозни инциденти в европейски оръжейни фабрики и железопътни линии показва, че тази кампания вече е в ход. Путин също така периодично подновява ядрените заплахи, за да обезсърчи Запада да предостави ракети с по-голям обсег на Украйна или да позволи на Киев да използва тези оръжия за удари в самата Русия. Тази дейност ще бъде интензивна, тъй като последиците от войната са много дълбоки. Демокрациите и автокрациите в цяла Евразия знаят, че резултатът в Украйна или ще утвърди, или ще подкопае либералния ред. Той ще оформи баланса на предимствата в тяхната по-голяма глобална борба. Това, което се случва на сцената на един взаимосвързан свят, не може да не засегне и други. В момента Украйна е мястото, където сблъсъкът между развитите демокрации и евразийските автокрации е най-тежък: Америка и нейните съюзници няма да просперират, ако в крайна сметка загубят там. И все пак си струва да се помни, че победата в една прокси битка може да се случи на две нива. Въпросът е кой ще спечели войната с оръжие. Победата е въпрос и на това коя коалиция използва по-добре този конфликт, като си научава съответните военни уроци, заздравява връзките между своите членове и използва тази война, за да генерира спешността и способностите, необходими, за да се подготвим за това, което следва. Тогава в много отношения събитията в Украйна ще оформят бъдещето.

Войната в Украйна се превърна и в световна война.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 70 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин ги предупреди

    158 33 Отговор
    но колко за еврогейските мозъци да се вслушат в думите му.Запдняците ще си носят последствията.
  • 2 Отец Дионисий

    151 36 Отговор
    Господ да го благослови! Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана!
  • 3 пешо

    146 19 Отговор
    всичко е дело на краварите и техните пудели

    Коментиран от #38

  • 4 Тошо

    170 22 Отговор
    Европа вече чувства санкциите срещу Русия на собствения си гръб.Ковидът е в миналото.Започва пандемията на глупостта и на глада.Евроатлантически бумеранг.
  • 5 Пич

    157 17 Отговор
    Няма приятели в политиката , има интереси !!! А все повече народи са отвратени от краварските и ингилизките интереси !!!
  • 6 ха дубру ютро

    143 18 Отговор
    Американците нямат абсолютно никаква жалост към своите съюзници. Не ги интересува колко европейци, японци, канадци, корейци и австралийци умират, задържайки Русия и Китай. Те също не се интересуват колко и кои държави ще бъдат унищожени.
  • 7 Сталин

    143 13 Отговор
    Путин подписа указ за национализиране на 250 000 хектара земеделска земя принадлежаща на американската компания NCH Capital на Джордж Рор , който още е собственик на земеделска земя в Румъния и България,как е успял да придобие замя в България след като Волен Сидеров наложи мораториум на чужденци да купуват земя,изглежда след като Волен се отказа от политиката вече няма кой да спира западните мародери
  • 8 От трън на глог

    14 102 Отговор
    Преди блатните територии ги владееше Златната орда сега ги владее Zлата орда 💤
  • 9 Пирожкин 💥🛩️💥

    14 109 Отговор
    Интервю от 2023: Министерството на отбраната се опитва да измами обществото, а президентът ни разказва някаква история за луда агресия от страна на Украйна и как те са се опитвали да ни нападнат заедно с цялото НАТО. Войната им трябваше, за да може Шойгу да стане маршал и да вземе втори медал на Герой на Русия. Войната не беше необходима за демилитаризация и денацификация на Украйна", каза Пригожин
  • 10 Защо им е да нападат рф?

    13 75 Отговор
    Да разгледаме теорията че намеренията на запада са били да нападне рф.

    не е ли по-добре да не влиза в ролята на агресор А да чака да я нападнат лошите и тогава в дипломацията ще им е много по-лесно сравнение с сегашното състояние което доведе и до изключване от олимпиадата след като скоро им беше представена да са домакини. Можеха сега демонстрациите да са против нато агресорите срещу рф !

    А има ли вариант истината просто да е че западния свят не иска да ги напада защото бизнеса си вървеше добре и обществените нагласи там са насочени към други цели различни от войната. Лесно може да видите че годините преди 22та въпреки провокацията с Крим разходите за отбрана там вървят година след година надолу защото са смятали че голяма война в Европа НИКОГА повече няма да има след ужаса на ВСВ
  • 11 Град Козлодуй

    81 21 Отговор
    Слава на Русия👌👌👌👌👌👌👌👌

    Коментиран от #15

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гориил

    134 12 Отговор
    Кой ви каза, че Украйна е демокрация? Не вярвайте на пропагандата. В Киев има свиреп и брутален античовешки и антидемократичен режим от първия ден на съществуването на така наречената независима Украйна. След като незаконно получи част от руската територия, населена с етнически руснаци, националистическият елит започна своя геноцид, сравним с ликвидирането на еврейството в Европа.
  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 102 Отговор
    Путин е престъпник

    Коментиран от #18, #73

  • 15 Не Град Козлодуй

    15 55 Отговор

    До коментар #11 от "Град Козлодуй":

    Не Слава на Русия
  • 16 Сега па война

    18 94 Отговор
    Беше Тридневен Блицкриг на путю, беше СВО, беше КИЕВ за 2 дня и седмица в Лисабон а се оказа...11 години пред селото, милион маскаля фира и пич-кин от ГОТВАЧА...избега

    Коментиран от #24

  • 17 форум

    84 3 Отговор
    По време на масирана атака срещу енергийната система на Украйна беше взривено най-голямото в света хранилище за природен газ.

    Коментиран от #22

  • 18 айде у реакторо..

    56 8 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Тамън са го заредили с козяшки атоми,и ще ги пробваш дали ще тръгнать...
  • 19 Пръц

    69 11 Отговор
    Нищо не разбрах от статията.Иска ми се,ама не давам.Толкова е елементарно.Тотал стоп.Запад живее самостоятелно.Изток също.Няма търговия,метали,зърно,нефт и други.Какъв е проблема на демократичния запад
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 БгТопИдиот🇧🇬

    92 12 Отговор
    Войната в Украйна вече е световна. А Путин печели приятели.

    А грабителският запаД(нал) печели повече врагове.
  • 22 възражданец..

    65 11 Отговор

    До коментар #17 от "форум":

    Така требва да бъде..вова ние сме с теб и ще го покажем другата седмица..втори сме-освен ако мустаката лена не фалшифицира нещо..
  • 23 Къса ми се сърцето

    17 74 Отговор
    3 месечния Безаналогов щурм на Харков отново се провали.
    ВСУ ги попиля!
    А говорехме за...3 дня

    Коментиран от #32, #47

  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 18 Отговор

    До коментар #16 от "Сега па война":

    Това е истината
  • 25 Тези двойни стандарти

    80 9 Отговор
    определено ще изядат главата на Запада. "Страшните зверства" някак се сведоха юридически до заповед за арест на Путин за насилственото отвличане на украински деца, като над 130 от тях като по чудо се оказаха в Германия, по данни на германската преса. Сега ще изясняват как са попаднали там. Как за толкова време не успяха да лепнат на Путин поне случилото се в Буча? Явно нещо не им се получава да го докажат. А геноцидът в онлайн стрийм в Газа излиза защита на "жертвата" от терористи.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 войната

    6 40 Отговор
    е тоталитаризъм срещу демокрация.

    а познайте кой ще спечели
  • 29 Интересно,

    85 8 Отговор
    Понеже Украйна я подкрепяли "демокрации", да питам, в една от тях поне дали се е провел референдум за тази подкрепа или най-демократично един чиновник го решава?

    Коментиран от #33, #40, #44

  • 30 куку

    35 6 Отговор
    да не забравяме , че преди 28г. Англия и САЩ станаха гаранти за суверенитета на Украйна , след сключеното споразумение - да предаде на Русия ( или унищожи) стратегическите си ракети , вкл. ядрени. Прескачайки избирателно тоя факт , се правят приятни изводи , но камъни падат по главите

    Коментиран от #42

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гориил

    55 10 Отговор

    До коментар #23 от "Къса ми се сърцето":

    Плановете на руския генерален щаб не включват нападение над Харков. Става дума за фрагментиране и отслабване на украинската армия.

    Коментиран от #36

  • 33 явно

    17 36 Отговор

    До коментар #29 от "Интересно,":

    не разбираш нищо от демокрация. В демократичните страни има избори. Избирателите гласуват доверие на опрЕделена партия според нейната програма.

    Коментиран от #41, #56

  • 34 Гориил

    62 9 Отговор
    Саудитска Арабия също се оказа приятел на Русия.Приемете поражението си с мъжество и достойнство.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сесесере2🤢🤮

    11 32 Отговор

    До коментар #32 от "Гориил":

    Ей сега с тая брилянтна стратегия ще спечелите След около три ВЕКА 🤩🤡🍌💤
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 !!!?

    24 42 Отговор
    Диктатори от всички страни съединявайте се !!!?

    Коментиран от #51

  • 40 !!!?

    15 44 Отговор

    До коментар #29 от "Интересно,":

    В коя от изброените диктаторски страни Русия, Китай, С Корея, Иран, Саудитска арабия е провеждан референдум !!!?

    Коментиран от #43

  • 41 1234

    56 10 Отговор

    До коментар #33 от "явно":

    поне става ясно, че украйна не демокрация, там избори не се правят
  • 42 1234

    63 8 Отговор

    До коментар #30 от "куку":

    да не забравяме, че имаше съглашения от Минкс, за които лидерите на "свободния" свят си признаха, че са изглъгали - Меркел и Франсоа Оланд, за да осигурят време на крайна да се въоръжи

    Коментиран от #45

  • 43 чекисть..

    26 17 Отговор

    До коментар #40 от "!!!?":

    В мацква и питер имаше референдум дали ррусские хочать отново крим в имперята-всички казаха..да,и вова го прибра във федерацията със бели листчета.

    Коментиран от #48

  • 44 Много интересно

    16 44 Отговор

    До коментар #29 от "Интересно,":

    в рф имаше ли референдум дали да се нападне Украйна или един диктатор го реши еднолично?
  • 45 !!!?

    15 36 Отговор

    До коментар #42 от "1234":

    Не бяхте ли вие путинофилите които се радвате как нашето Гуру караше Меркел и Оланд да му "кацат" на килимчето за да им разиграва "многоходовките" !?
    Сега се оказа, че Меркел и Оланд са го преметнали като последен глупак...!!
    Хайде не го унижавайте така безжалостно !!!?
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Много са попиляни глави! Не си само ти!

    12 3 Отговор

    До коментар #23 от "Къса ми се сърцето":

    Май се е попиляла главата ти, неразумни юроде! 😆
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Боко

    44 9 Отговор
    Ба ти глупостите, на ти тра-ла -ла- то на тази говорилня Блумбърг. Цялото това тра-ла-ла може простичко да се обясни с едно единствено изречение - иде НОВ Световен РЕД! Старият краварски порядък утече като помия в канала на времето.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Краставите Плъхове

    7 10 Отговор

    До коментар #39 от "!!!?":

    Се надушват
    Винаги.
  • 52 Путян заложи

    8 31 Отговор

    До коментар #12 от "🍊🍋🇧🇬":

    Киев 3 Дня .

    И загуби .

    Коментиран от #65

  • 53 И кой ги разделя

    29 7 Отговор
    и кара да се мразят, гад ните американци с тяхната политика на раздляй и владей
  • 54 мдаа

    8 26 Отговор
    От всичко написано разбрах, че всички копейки от утре с чалми и на опашка пред ходжата за сюнет. Това са вашите нови приятели. Както онези които са бомбардирали България са ви били приятели по които сега храчите.
  • 55 Чета някакви коментари

    43 4 Отговор
    и се чудя колко са се украинизирали някои наши сънародници, които всеки ден неуморно повтарят техните опорки за "Кобзон", "Киев за три дни" и прочие малоумия. Май въобще не им хрумва какви човешки трагедии причинява тази война и от двете страни и че единственото, за което светът трябва да се бори, ако иска да избегне ядрен апокалипсис, е някакво мирно решение. Но безумието се шири навсякъде, за жалост. Апропо, днес слушах един украинец в "ЮТуб" да обяснява как купували за 4000 долара румънски паспорт, като хиляда от тях отивали за измислянето на някакви румънски корени. А в "демокрацията" Украйна минират бреговете на Тиса, за да не допускат бягството от демокрацията им на тези, които не искат да воюват.
  • 56 Тонката

    31 2 Отговор

    До коментар #33 от "явно":

    "В демократичните страни има избори. "

    А как се манипулират тези избори, не е истина, нали?
    Справка: САЩ!🤣
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 И кои са приятелите на путин?

    4 22 Отговор
    Други диктатори като ким чен ун
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Сандо

    34 3 Отговор
    Няма смисъл да си губи човек времето да чете толкова дълги писания.Още отначало става ясно,че Западът с неговата свита са добрите,а който не им слугува са лошите.И че добрите трябва да накажат лошите като най-добре е да ги изтрият от лицето на земята и да им приберат богатствата.Ако има нещо друго,то е само мъгла или талаш.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Дърти Дийдс

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Моряка":

    Вярвам, сър
    Виноват :)
  • 64 статия за наивни не мислещи

    29 0 Отговор
    украйна е полигон на който се трошат оръжия за милиарди за да може да се произведат нови оръжия за нови милиарди. пише го в английската полит икономика. четете книжки пичове. не се заяждайте взаимно. богатите и свръх богатите харчат милиарди за да ви формират мисленето. както виждате...... успяват.
    ааа и още трошат се оръжия за милиарди а в африка дечица умират от глад. как мислите??? честно ли е ? и заслужава ли тази планета да съществува?
  • 65 отговор до 52

    17 2 Отговор

    До коментар #52 от "Путян заложи":

    да ама кви лопатки има аа? с чипчета от перални и трепят леопарди ааа???
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 БЕЛЯТА

    22 1 Отговор

    До коментар #66 от "Копейки":

    АБЕ, нещасник, ти друга дума не знаеш освен, (копеѝки), мислиш ли че обиждаш някоѝ от нас, то с това показваш, колко ти е сивото вещество в главата проста.
  • 68 БЕЛЯТА

    7 1 Отговор

    До коментар #66 от "Копейки":

    А, между другото и 2 ри вече не пише, гледаѝ да не станеш 3 тия, това го казвах на2 рия и на 1вия,апак те не вярваха и се на играха. СЛАВА РОСИЯ.
  • 69 3 пъти

    19 1 Отговор
    От 2022г. досега броят на украинците с румънски корени е нарастнал 3 пъти.

    Коментиран от #70

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 БЕЛЯТА

    20 2 Отговор
    Постоянно пътуващи, просещи от време оно са УКРИТЕ, това се знае от цял свят, няма по хитри и долни измамници, от маѝка дете ще открадне и ще го продаде на цената на кокошка.
  • 72 Честно казано

    11 1 Отговор
    .. "Русия, която сега се доказа като непоправима, жестока държава-измамник... "

    Не виждам по жестоки държави измамници от сащ, Израел и Украйна
  • 73 грух

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    пиленце соросно, я покажи твоето свидетелство за съдимост, да го видим, щом другиго обвиняваш, трябва ти самият да си чиста сълзица...докажи го...
  • 74 оптимист

    1 0 Отговор
    Ние бяхме свидетели 2020-2024 г какво се случи у нас. Дано САЩ си вземат поука. Правната система би трябвало да раздаде наградите, но тя е корумпирана и работи твърде бавно.
    Виждаме как Надежда Йорданова захвърли делата от специализираната прокуратура в архива. Успяха да разочароват Гешев. България изглежда в безизходица. Но когато човек е на дъното, всички пътища водят нагоре.