Отидете към основна версия

2 950 26

Александър Лукашенко подписа! Беларус излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

  • александър лукашенко-
  • беларус

В началото на април пресслужбата на президента на Беларус съобщи, че държавният глава е дал съгласието си за внасяне на проектозакона за преустановяване действието на ДОВСЕ, който Минск ратифицира през 1992 г.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа закона за преустановяване на действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ), съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Да се спре действието на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа от 19 ноември 1990 г.“, гласи законът, който беше одобрен от горната камара на беларуския парламент в началото на май.

В началото на април пресслужбата на президента на Беларус съобщи, че държавният глава е дал съгласието си за внасяне на проектозакона за преустановяване действието на ДОВСЕ, който Минск ратифицира през 1992 г.. Беше отбелязано, че Минск изпълнява изцяло задълженията си по договора.

Същевременно беше припомнено, че през 2022 г. Чехия и през 2023 г. Полша решиха да не изпълняват Договора за ДОВСЕ по отношение на Беларус, която през октомври 2023 г. преустанови действието на договора по отношение на тези държави като ответна мярка. Освен това през ноември 2023 г. държавите от НАТО обявиха намерението си да преустановят за неопределено време участието си в ДОВСЕ, което според Минск всъщност означава прекратяване на договора.

Пресслужбата на президента на Беларус отбеляза, че законът предвижда прекратяване на действието на ДОВСЕ, но не означава оттегляне на републиката от него и прекратяване на прилагането във въоръжените сили на вътрешните процедури, свързани с неговото изпълнение.

Министерството на отбраната на Беларус заяви, че Минск не планира многократно увеличаване на броя на военното оборудване и оръжията в близко бъдеще поради спирането на действието на споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: