Отидете към основна версия

1 872 43

Лойд Остин насочи вниманието към заплахата от Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион

  • лойд остин-
  • заплаха-
  • китай-
  • азиатско-тихоокеанския регион

Има нарастваща загриженост, че фокусът на Вашингтон върху подпомагането на Украйна срещу руската инвазия и подкрепата за войната на Израел в Газа, докато се опитва да предотврати разширяване на конфликта, е отклонил вниманието от Индо-Тихоокеанския регион

Снимка: БГНЕС

Американският министър на отбраната Лойд Остин насочи вниманието към заплахата от Китай в Азиатско-Тихоокеанския регион, опитвайки се да разсее тревогите, че конфликтите в Украйна и Газа са отвлекли вниманието от ангажиментите на САЩ в Азия, предава Ройтерс и News.bg.

Остин, който говори на годишната среща за сигурност "Диалогът Шангри Ла" в Сингапур, се срещна с китайския си колега Донг Джун в петък с цел да смекчи напрежението по въпроси от Тайван до военната активност на Китай в Южнокитайско море.

Има нарастваща загриженост, че фокусът на Вашингтон върху подпомагането на Украйна срещу руската инвазия и подкрепата за войната на Израел в Газа, докато се опитва да предотврати разширяване на конфликта, е отклонил вниманието от Индо-Тихоокеанския регион.

"Въпреки тези исторически сблъсъци в Европа и Близкия изток, Индо-Тихоокеанският регион остава наш приоритет," каза Остин в речта си, която очевидно беше насочена към подчертаване на наследството на администрацията в региона, докато първият мандат на президента Джо Байдън наближава края си.

"Нека бъде ясно: Съединените щати могат да бъдат сигурни само ако Азия е сигурна," каза Остин. "Затова Съединените щати от дълго време поддържат своето присъствие в този регион."

Остин подчерта значението на алиансите в региона и мирното решаване на спорове чрез диалог, а не чрез принуда или конфликт. В речта си той атакува действията на Китай в региона, включително в Южнокитайско море, без да назовава директно Китай.

В отговор китайският генерал-лейтенант Джинг Джианфенг заяви, че стратегията на САЩ за Индо-Тихоокеанския регион е насочена към създаване на разделения, провокации и подкопаване на стабилността.

"Тя служи само на егоистичните геополитически интереси на САЩ и противоречи на тенденцията на историята и споделените стремежи на регионалните страни за мир, развитие и взаимноизгодно сътрудничество," каза Джинг.

По време на срещата си в петък, Донг предупреди Остин, че САЩ не трябва да се намесват в отношенията на Китай с Тайван, като заяви, че Китай смята демократично управлявания остров за своя територия.

Някои американски служители казват, че Пекин е станал по-смел през последните години, като наскоро започна това, което описва като "наказателни" учения около Тайван, изпращайки тежко въоръжени военни самолети и провеждайки макетни атаки след инаугурацията на Лай Чинг-те като президент на Тайван.

Около 8 милиарда долара от американското финансиране са предназначени за противодействие на Китай в Индо-Тихоокеанския регион като част от допълнителния законопроект за финансиране, приет от законодателите.

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши в петък осъди незаконните, принудителни и агресивни действия в Южнокитайско море, оспорвана океанска територия, която Китай наводнява с кораби на бреговата охрана през последните месеци.

Филипините, обширен архипелаг с тесни исторически връзки със САЩ и близка географска близост с Китай, са в центъра на засилващата се борба за власт между Вашингтон и Пекин.

Остин заяви, че тормозът, на който са подложени Филипините, е опасен и подчерта, че договорът за взаимна отбрана между САЩ и Манила е железен. Той каза, че целта е напрежението между Пекин и Манила да не излезе извън контрол.

"Америка ще продължи да играе жизненоважна роля в Индо-Тихоокеанския регион заедно с нашите приятели от региона, който споделяме и за който толкова много се грижим," каза Остин.

Генерал Джинг заяви, че тези алианси допринасят за нестабилността в региона.

"Естествено е съседите понякога да имат пререкания, но трябва да решаваме разногласията чрез диалог и консултации, а не чрез канене на вълци в къщата ни и игра с огън," каза той.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания