Отидете към основна версия

5 883 84

45 украинци, укриващи се от военна служба, са загинали при опит да избягат от страната

  • украйна-
  • военна служба-
  • загинали

Те са намерили смъртта си при прекосяването на гранични реки и планини

Около 45 укриващи се от мобилизация загинаха при опит да избягат от Украйна през планини и реки. Това съобщиха от Западната регионална дирекция на Държавната гранична служба на Украйна.

Според данни, публикувани на страницата на областния отдел във Facebook, граничните служители „вече са преброили почти 45 души, които са загинали, докато са се опитвали да преодолеят естествени препятствия". В същото време пресслужбата посочва, че това са само потвърдени данни и изразява предположение, че реалният брой на смъртните случаи е по-висок.

Отбелязва се, че граничарите многократно са откривали трупове в реки и планини на границата с ЕС. Пресслужбата нарече такива граждани „жертви на авантюризъм или малодушие“. Само през май 10 души загинаха при опит да преплуват граничната река Тиса.

Гражданите се предупреждават също, че напоследък се наблюдава зачестяване на появата на диви животни, в частност на мечки, в граничната зона. По-рано граничарите вече са плашели желаещите да напуснат нелегално страната, със среща с мечки.

От февруари 2022 г. в Украйна е обявена и многократно удължавана обща мобилизация, като същевременно властите правят всичко възможно, за да попречат на мъжете в военна възраст да се отклонят от службата.

На 18 май в Украйна влезе в сила закон за затягане на мобилизацията, който ще позволи още стотици хиляди украинци да бъдат призовани в армията.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: