Отидете към основна версия

3 059 26

В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон

  • украйна-
  • зима-
  • отопление

Бившият министър на енергетиката и въгледобивната промишленост Иван Плачков посъветва гражданите да търсят приятели в селата

Предстоящият отоплителен сезон в Украйна може да стане катастрофален заради тежката ситуация в енергийната система. Това заяви бившият министър на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Иван Плачков, като посъветва гражданите да търсят приятели в селата, където има отопление на дърва.

Според него вече се е създала критична ситуация в енергийната система и през зимата тя ще се влошава. „Ситуацията със следващия отоплителен сезон в Украйна ще бъде много трудна. Съветвам много хора вече да потърсят приятели и познати в села и областни центрове, където има традиционно отопление на дърва, за да имат възможност през зимата да отидат там поне за няколко седмици. Като цяло ситуацията в украинската енергийна система през отоплителния сезон ще бъде много заплашителна. Ситуацията сега е критична, а през зимата може да бъде катастрофална“, каза той в ефира на телевизионния канал Еспресо.

Бившият министър подчерта, че гражданите трябва сериозно да се подготвят за зимата. В същото време най-тежка е ситуацията в Харков, където е разрушена цялата енергийна инфраструктура. "Нямам представа как Харков ще се справи с отоплителния сезон. Защото вече няма поколение, което генерира топлина. Унищожени са ТЕЦ-5 на града и друга критична енергийна инфраструктура“, отбеляза Плачков.

Той добави, че местните котелни централи сега се пренасят в Харков, но „това няма да е достатъчно през зимата“. „Ако няма ток, 100% няма да има и парно“, обобщи бившият министър.

Съветникът на президента на Украйна Михаил Подоляк уточни, че са повредени Каневската ВЕЦ, Днепрогес и Змиевската ТЕЦ. Министерството на енергетиката на страната съобщи за пълното унищожаване на Триполската ТЕЦ, най-голямото съоръжение за производство на енергия в района на Киев. Според министъра на външните работи на Украйна Кулеба повече от половината от цялата енергийна система на страната е повредена. Гражданите редовно се призовават да използват енергията икономично и Ukrenergo наскоро внесе рекордни количества електроенергия от Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: