Отидете към основна версия

1 471 16

Война срещу "Хизбула"! Израел се подсигурява със Starlink

  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • газа-
  • старлинк-
  • илон мъск

Starlink ще е необходим при причинено прекъсване на електрозахранването в Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Властите в Израел искат да използват Starlink на Илон Мъск при потенциално разрастване на военния конфликт с ливанската групировка "Хизбула" на северната граница, съобщава "Ройтерс".

Starlink ще е необходим при причинено прекъсване на електрозахранването в Израел.

Финансовият всекидневник Calcalist каза, че министерствата на финансите и комуникациите искат да използват 5000 сателита на Starlink в ниска орбита, за да осигурят стабилен поток от данни и информация за държавните власти по време на извънредни ситуации.

И двете министерства не коментираха пред "Ройтерс".

През февруари министърът на комуникациите Шломо Кархи даде разрешение на Starlink, сателитното звено на SpaceX, да работи в Израел и ивицата Газа.

Припомняме, че подкрепяната от Иран "Хизбула" започна да атакува Израел малко след като нападението на Хамас на 7 октомври разпали войната в Газа и страните си разменят удари през месеците оттогава. Хизбула заяви, че няма да спре, докато няма прекратяване на огъня в Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант се отправи към Вашингтон в неделя, за да обсъди следващата фаза от войната в Газа и ескалиращите враждебни действия по границата с Ливан, където размяната на огън с "Хизбула" породи страхове от по-широк конфликт. Пълна война на север може да доведе до ракетни атаки срещу електропреносната мрежа и друга инфраструктура на Израел.

През октомври, Израел се обяви против Starlink да действа над ивицата Газа, за да не бъде използван от "Хамас".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини