Отидете към основна версия

9 914 154

Украинските сили се изтеглят от Часов Яр

  • украйна-
  • часов яр-
  • русия-
  • война-
  • армия-
  • украинска армия

Ако Русия установи пълен контрол върху града, силите ѝ ще могат да започнат настъпление на запад

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинската армия съобщи днес, че войските ѝ са се изтеглили от краен квартал на стратегическия град Часов Яр в източната Донецка област, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Вчера Русия обяви, че силите ѝ са поели контрол върху малкия квартал „Новий“, припомня агенцията. Часов Яр се намира на възвишение. Ако Русия установи пълен контрол върху града, силите ѝ ще могат да го използват като позиция, от която да започнат настъпление на запад към Краматорск и Словянск.

„Удържането на квартала на канала стана нецелесъобразно, след като врагът навлезе в него, защото това застрашаваше живота и здравето на нашите военнослужещи, а позициите на защитниците ни бяха разрушени“, заяви украинският военен говорител Назар Волошин пред националната телевизия.

Руските сили, които нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., от няколко седмици бавно напредват в Донецка област и едновременно с това се опитват да открият нов фронт близо до североизточния град Харков, отбелязва Ройтерс. Настъплението в Харковска област беше спряно, но украински военни анализатори признават, че Украйна преживява трудна година на бойното поле и че забавянето на получаването на американска военна помощ е оказало влияние.

В края на миналия месец бе съобщено, че Украйна е разположила подкрепления в района на стратегическия град Часов Яр (Часив Яр на украински), който контролира пътя към големите минни градове в Донбас. Москва се опитва да превземе този град, който вече е в руини, с цел да направи пробив към Краматорск - главния град, който все още е под украински контрол в региона.

"Подразделенията на 24-та механизирана бригада са пренасочени за усилване на отбраната в сектора на Часов Яр", се казва в изявление на бригадата във Фейсбук, като се признава, че "ситуацията в града и около него е изключително трудна". Бригадата обясни, че нейните бойци "масово унищожават противника", но признаха, че са претърпели и "загуби". От есента насам Русия пое инициативата на фронта, а украинската армия не разполага с достатъчно човешки ресурси и боеприпаси. На 10 май руснаците започнаха мащабна сухопътна атака в Харковска област в Североизточна Украйна, като постигнаха най-големите си териториални успехи от 18 месеца насам, преди да бъдат спрени от украинската отбрана.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 98 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: