Отидете към основна версия

4 897 69

Оздравелият Роберт Фицо: Исках да съм с Орбан при Путин

  • роберт фицо-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • виктор орбан

Искам да изразя възхищението си от унгарския министър-председател за това, че без колебание пътува до Киев и Москва, каза Фицо

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил към унгарския си колега Виктор Орбан по време на пътуването му до Москва, ако здравословното му състояние след покушението му позволяваше това, предаде Би Би Си.

"Искам да изразя възхищението си от унгарския министър-председател за това, че без колебание пътува до Киев и Москва", каза Фицо по време на първата си публична изява след покушението. Ако здравето ми позволяваше да отида, с удоволствие щях да се присъединя към него."

Унгария и Словакия отказаха да предоставят безвъзмездна военна помощ на Украйна. Виктор Орбан заяви, че мисията му при пътуването до Киев и Москва е да помогне за прекратяване на войната. И той, и Фицо подкрепят мирните преговори с Русия.

"Мирните преговори и инициативи никога не са твърде много", заяви Фицо в петък.

59-годишният министър-председател се възстановява от тежките наранявания, които получи при опит за убийство в Словакия на 15 май. Претърпява две продължителни операции и на 31 май е преместен в Братислава за домашно лечение.

Той претърпя две дълги операции в болница в град Банска Бистрица, а на 31 май беше изписан за домашно лечение в столицата Братислава.

В петък Фицо произнесе реч на церемония, посветена на пристигането на светите братя Кирил и Методий в бившата Великоморавия през 863 г., за да разпространят християнството сред славянските народи.

Речта му в замъка Девин край столицата Братислава продължи повече от 15 минути и беше посрещната с бурни аплодисменти, съобщи АФП.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 92 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: