Отидете към основна версия

5 056 118

Украйна ще съхранява в чужбина изтребителите F-16, когато ги получи

  • украйна-
  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребители-
  • русия-
  • война-
  • самолети-
  • олександър мусиенко

Изтребители F-16 пътуват в момента от Дания и Нидерландия за Украйна, обяви държавният секретар на САЩ Блинкън

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна може да съхранява част от западните изтребители F-16, които се очаква да получи до няколко седмици, зад граница за повече сигурност.

Това заяви пред агенция УНИАН военният експерт Олександър Мусиенко. „От гледна точка на осигуряване на безопасността на тези самолети, разбира се, това е целесъобразно. Смятам, че един от начините да осигурим безопасността на нашата авиация е да съхраняваме някои самолети в чужбина“, посочи той.

По думите на Мусиенко изтребителите F-16, които НАТО обеща на Киев, ще имат ефект върху бойното поле, но няма генерално да променят ситуацията, особено в началото. Причината е, че Украйна ще получи малък брой изтребители. Говори се, че до края на 2024 година едва 12-14 ще бъдат прехвърлени в Украйна.

„Ефективността на самолетите зависи и от броя и типа на ракетите, които могат да се използват. Предимството на F-16 е, че той е способен да носи значителен брой различни типове ракети, включително ракети въздух-земя, въздух-въздух“, каза Мусиенко.

Русия вече активно се подготвя за пристигането на тези самолети, посочи той. През последните седмици руският агресор нанесе удари по бази на украинските Военновъздушни сили, в които се смята, че ще се съхраняват бойните изтребители F-16.

Изтребители F-16 пътуват в момента от Дания и Нидерландия за Украйна, обяви вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Блинкън, който съобщи новината на Публичния форум на НАТО, каза, че тези военни самолети американско производство ще летят в украинското небе още това лято. На срещата на върха на НАТО ще бъде представен много голям пакет помощ за Украйна, който ще изгради ясен и здрав мост за присъединяването ѝ към алианса, даде да се разбере той.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски, който също е във Вашингтон, изрази очакване да бъдат взети решения за доставка на още изтребители F-16 за страната му. По думите му Украйна се нуждае от 128 изтребителя F-16, защото 50 са „нищо“.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: