Отидете към основна версия

6 471 235

Руската авиация се готви за война с НАТО! МиГ-31 е модернизиран, за да унищожава F-16 над Украйна

  • миг-31-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • изтребител-
  • ф-16

Идните месеци ще покажат дали ще видим въздушни битки в небето на Украйна и кой ще излезе победител

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският производител на бойни самолети Обединена авиостроителна корпорация (ОАК) обяви първата доставка за тази година на изтребителя-прехващач МиГ-31 в модернизирана версия БМ за армията. Според експерти те ще станат една от основните заплахи за изтребителите F-16, изпратени от Запада в Украйна, пише полското издание Komputer Swiat.

През тази година руските въоръжени сили вече получиха няколко транша от нови бойни самолети, но засега сред тях не бяха МиГ-31, който е изключително важен елемент от въоръжението на Русия. От корпорацията не казват колко от тези машини вече са влезли в експлоатация, но очевидно става дума за няколко единици.

Това, което се знае със сигурност е, че не става дума за напълно нови конструкции, а за самолети, модернизирани до версия МиГ-31БМ. В тази модификация изтребителят може да открива цели на още по-голямо разстояние - до 320 километра. Той също така получи нов бордови компютър, който автоматично избира цели с най-висок приоритет. МиГ-31БМ може да носи нови оръжия, по-специално ракети Р-37, които достигат скорост от шест Маха и могат да изминат 300-400 километра. В тази версия МиГ-31 се трансформира от класически изтребител-прехващач в многоцелева машина, въпреки че все още не е самолет, който може да влезе в пряк бой с вражески изтребители - той просто не е достатъчно маневрен за това.

Дебютът на самолети F-16 в Украйна е въпрос на седмици, а според някои експерти най-страшният им противник ще бъде МиГ-31, оборудван с адски опасните ракети Р-37. Както вече споменахме, МиГ-31 не се чувства много уверен в пряк въздушен бой, но има други предимства. Тази машина е истински демон на скоростта, летяща със скорост от 3 хиляди километра в час и изкачваща се на височина до 25 километра! В комбинация с радара за далечно откриване това означава, че пилотът на МиГ може да види други самолети отгоре и пръв да стреля по посока на противника.

За целта той разполага с ракета Р-37 и нейната по-нова версия Р-37М. В момента това е най-далечното оръжие въздух-въздух на украинския фронт. Бившият индийски пилот-изпитател Анил Чопра, който е летял на изтребители, твърди, че очакваните украински самолети F-16 AB/AM ще трябва да използват ракети AIM-120 с обсег от 180 километра, за да представляват заплаха за руските МиГ-31.

Украинският F-16, дори оборудван с ракета AIM-120 (ако получи такава), пак ще отстъпва по далекобойност на руския МиГ-31 с ракети Р-37М. F-16, работещи близо до фронтовата линия, могат в най-добрия случай да изтласкат МиГ-31 по-дълбоко в Русия, което ще позволи на западните самолети да действат по-активно над окупираните от Русия територии.

Идните месеци ще покажат дали ще видим въздушни битки в небето на Украйна и кой ще излезе победител.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания