Отидете към основна версия

3 056 32

Барак Обама: Шансовете на Джо Байдън се стопяват

  • барак обама-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • доналд тръмп

Публично Байдън и неговите съветници остават решителни, че президентът няма да се откаже от надпреварата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бившият президент на САЩ Барак Обама наскоро е споделил с близки съюзници, че шансовете на президента Джо Байдън за победа са значително намалели и той смята, че Байдън трябва сериозно да обмисли жизнеспособността на своята кандидатура, съобщиха множество източници, цитирани от Washington Post.

Обама е говорил с Байдън само веднъж след дебата, но е бил ясен в разговорите си с други демократи, че бъдещето на кандидатурата на Байдън е решение, което президентът трябва да вземе сам. Обама е подчертал, че основната му грижа е защитата на Байдън и неговото политическо наследство, и се е противопоставял на идеята, че може самостоятелно да повлияе на решението на Байдън.

Зад кулисите, Обама обаче е бил сериозно ангажиран в разговори относно бъдещето на кампанията на Байдън, приемайки обаждания от много притеснени демократи, включително бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Той е споделил своите виждания относно предизвикателствата пред Байдън.

Говорител на Обама отказа коментар. Обама се разглежда като съветник и подкрепяща фигура за своя бивш вицепрезидент и е изразил желанието си да защити постиженията на Байдън, които могат да бъдат застрашени, ако републиканците овладеят Белия дом и двете камари на Конгреса догодина.

Обама, който винаги е разчитал на данни за политическите си анализи, е споделил, че е загрижен за движението на анкетите срещу Байдън, разширяващия се път на Доналд Тръмп към победата и намаляването на донорската подкрепа за президента.

Публично Байдън и неговите съветници остават решителни, че президентът няма да се откаже от надпреварата. В сряда Байдън прекъсна своята кампания в Лас Вегас, след като даде положителен тест за коронавирус. Той се върна в Рехобот Бийч, Делауер, за да остане под карантина.

Загрижеността на Обама идва на фона на растящото безпокойство в Демократическата партия относно шансовете на Байдън и тяхното потенциално въздействие върху други кандидати. Донори на демократите, активисти и избрани служители все повече се обръщат към малка група ветерани лидери, за да помогнат да се намери изход от кризата, създадена от слабата изява на Байдън в дебата на 27 юни.

Обама, като най-уважавана фигура в партията, се е опитал да запази по-нисък профил, надявайки се да използва дългогодишното си приятелство с Байдън, но неговата роля като лидер на партията от 2008 до 2016 го прави централна фигура в партията.

Някои от съветниците на Байдън са ядосани на ролята на Обама в тези разговори, обвинявайки го за неспособността да запази единството на партията зад кандидатурата на Байдън. След дебата Обама публикува подкрепящо съобщение в социалните мрежи за Байдън, но оттогава пази публично мълчание.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.

Свързани новини