Отидете към основна версия

1 866 22

Израел нанесе въздушни удари по обекти на "Хизбула"

  • хизбула-
  • израел-
  • ливан-
  • хамас-
  • деца-
  • голанските възвишения-
  • иран-
  • бенямин нетаняху

Дванадесет деца и младежи бяха убити вчера, когато ракета удари футболно игрище

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелските ВВС заявиха, че тази нощ са атакували обекти на "Хизбула" в Ливан, след като ракета, която според Израел е била изстреляна от шиитската групировка, порази футболно игрище и уби 12 души, включително и деца, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"ВВС на Израел нанесоха удари по редица цели на терористичната организация "Хизбула" както дълбоко в ливанската територия, така и в Южен Ливан, включително по скривалища за оръжия и терористична инфраструктура ", се казва в изявлението на израелската армия.

Дванадесет деца и младежи бяха убити вчера, когато ракета, изстреляна от подкрепяната от Иран групировка „Хизбула“ в Южен Ливан, удари футболно игрище в окупираните от Израел Голански възвишения, според израелската армия, предаде ДПА.

Военният говорител Даниел Хагари каза, че броят на жертвите се е увеличил от 11 на 12, според информация на в. „Таймс ъв Израел“ (Times of Israel). Хагари, участва в на пресконференция на мястото на атаката и каза, че има достатъчно военни и разузнавателни доказателства, че ракетата е била изстреляна от „Хизбула“. Той идентифицира ракетата като произведена в Иран Falaq-1, като каза, че този тип се използва само от подкрепяните от Иран милиции.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху съкрати посещението си в САЩ, за да се върне у дома, съобщиха от кабинета му. „Веднага след като научи за бедствието в Мадждал Шамс, министър-председателят Бенямин Нетаняху нареди завръщането му в Израел да стане възможно най-бързо“, се казва в публикация в „Екс“.

Нетаняху е в САЩ от понеделник, за да укрепи подкрепата за своята 9-месечна война срещу „Хамас“ в Газа. Той направи обръщение към Конгреса, срещна се с президента Джо Байдън, вицепрезидента Камала Харис, както и с бившия президент републиканец Доналд Тръмп. Израелските медии съобщиха, че Нетаняху е трябвало да си тръгне от САЩ в понеделник, но заминаването му вече е съкратено с няколко часа.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.

Свързани новини