21 Юли, 2024 06:01 2 134 25

Какви оръжия доставя Западът на Израел?

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • оръжия-
  • сащ-
  • германия-
  • самолети-
  • бомби-
  • изтребители-
  • хамас-
  • хизбула

Във войната срещу Хамас в ивицата Газа важна роля играят най-вече изтребителите от САЩ. Освен това са осигурени хиляди ракети.

Какви оръжия доставя Западът на Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ от десетилетия са най-важният оръжеен доставчик на Израел. По данни на Стокхолмския институт за изследване на мира Sipri 99% от внесените в Израел оръжия в периода 2019-2023 година са от две държави - САЩ и Германия. САЩ е осигурил 69 на сто от вноса, Германия 30 на сто.

Преди терористичните атаки на Хамас срещу Израел на 7 октомври 2023 година Вашингтон е доставял средно годишно оръжия за три милиарда долара. Същевременно САЩ са доставяли много по-големи количества оръжия на Саудитска Арабия, Катар и Кувейт.

Във войната срещу Хамас в ивицата Газа и срещу Хизбола в Ливан важна роля играят най-вече изтребителите от САЩ. Освен това са осигурени хиляди ракети.

Какви оръжия доставят САЩ за войната в Газа?

Във вътрешнополитически план в САЩ оспорвана е най-вече доставката на тежки бомби за Израел за войната в Газа. През май американският президент Джо Байдън временно спря доставката на този вид бомби - американското правителство има сериозни съображения към връзка с начина, по който Израел води войната и големия брой цивилни жертви в ивицата Газа. По данни на контролираното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа, които не могат да бъдат потвърдени от независими източници, броят на загиналите е надхвърлил 38 000.

"Нашата основна загриженост произтича от възможното използване на тежки бомби в Рафах и другаде в Газа", заяви високопоставен американски правителствен представител пред агенция "Ройтерс".

Това, че САЩ прекратиха за седмици доставките на тежки бомби не променя нищо в доставяните обеми като цяло. "Ройтерс" стига до извода, че от началото на войната в Газа до края на юни на Израел са били предадени най-малко 20 500 тежки бомби, 3000 прецизно управляеми ракети въздух-земя, 1000 бункерни бомби, 2600 бомби за въздушни атаки и други муниции. Доставките на тежки бомби ще бъдат възобновени прези юли.

Бомбата от типа MK84 с тегло 907 килограма е сред най-големите конвенционаллни бомби в арсенала на американската армия. Тя съдържа над 400 грама експлозиви и може да причини големи разрушения. Затова най-често бомбата се използва срещу здраво укрепени цели или подземни бункери. Приложението ѝ в гъстонаселени райони заради големия ѝ експлозионен радиус и висока разрушителна сила е силно оспорвано от експертите.

Какви оръжия доставя на Израел Германия?

Федералното правителство миналата година е разрешило доставки на оръжие за съюзниците на стойност 326,5 милиона евро.

Според медийни публикации става дума за 3000 преносими противотанкови ракети, 500 000 патрона за автоматични и полуавтоматични оръжия, както и детонатори и метални заряди. Най-скъпи са бронираните транспортни средства, военните автомобили и бронираното стъкло.

Разрешените в първото полугодие на 2023 доставки са били едва на стойност 38,5 милиона евро, но след терористичното нападение срещу Израел на седми октомври обемите са били рязко увеличени.

След значителното увеличение на износа на оръжия Израел в момента заема седмо място сред държавите, които получават муниции от Германия - но далеч назад от другите страни, за които се изнася като Украйна (над четири милиарда евро), Норвегия и Унгария (по над един милиард).

Сред най-големите и най-сложните проекти от оръжейното сътрудничество между Германия и Израел са подводниците Dolphin-II. Те могат да бъдат задвижвани както с дизел, така и с горивни клетни, но най-голямата от този тип подводници все още е в изпитателен срок в Германия. Два вида други подводници - Tanin и Rahay - вече се използват от израелските военноморски сили.

Спорни ли са доставките на оръжия за Израел?

В миналото към германската оръжейна индустрия постоянно са били отправяни критики заради нейната помощ за Израел. През април правозащитната организация European Center for Constitutional and Human Rights внесе спешна жалба в Административния съд в Берлин, за да попречи на следващите доставки на оръжие от Германия за Израел.

Организацията подаде жалбата от името на петима живеещи в ивицата Газа палестинци, чиито роднини са убити при израелски ракетни нападения. Съдът отхвърли жалбата в средата на юни с основанието, че при искането на разрешението за износа федералното правителство се е придържало към международните си ангажименти.

Автор: Андреас Нол


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    21 5 Отговор
    Докато изследват "мира" ония им доставят оръжие! Абсолютна нелепица!
  • 2 да де

    15 6 Отговор
    Циници леките бомби убиват по-демократично от тежките .
  • 3 Търновец

    9 10 Отговор
    Надявам се България никога да не купи самолета на снимката Ф 35 - той съвсем не е невидим както се твърди и използува анти радарна технология от ПСЕ предложена от Британски инженер. Освен това техничари занимаващи се с техническото му обслужване го наричат "кошмар" а очакваната цена е 450 милиона долара за целият период на експлоатация

    Коментиран от #5, #9

  • 4 умни бомби

    18 5 Отговор
    Това са все "хуманни" оръжия, предназначени да сеят "демокрация" в окупираните от Израел територии.....

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 муше дъян

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "умни бомби":

    искаш ли една
  • 7 Търновец

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "анадолец":

    Преди дни Ердоган се обади на Байдън и го помоли за промени в договора за покупка на F 16 и за модернизация на съществуващите в Турция ефки. Договорът е за 23 милиарда долара но Турците нямат парите. А дългът на ТЕЦ Варна към Булгаргаз е за детски милиони Доган е собственик
  • 8 Милиарди,какви милиони

    6 4 Отговор
    Сaщ доставя евтино - най-модерно оръжие, под предлог, че е повредено (звучи познато нали). Израел не само го попоравя ,но и ги модернизира, за да станат по-добри, от изполваните в Америка.

    Преди войната подаряваха за 3.5 млд супер модерно оръжие. Никакви 300-400 хил дол., много повече
  • 9 УРоВермахт

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Търновец":

    Закупените от нас демодирани Ф16 ще са сбез муниции, само по 8 ракети . Нужно да се плати за аповече. Освен това ние сами ще си ги докараме. Било трудно и много скъпо.

    Коментиран от #12

  • 10 Бай той Толстой

    0 1 Отговор
    Скоро!
  • 11 Тонката

    11 5 Отговор
    "По данни на контролираното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа, които не могат да бъдат потвърдени от независими източници, броят на загиналите е надхвърлил 38 000."

    Ама украинските простотии нямат нужда от потвърждение, нали подлоги? Там каквото каже укровермахта е вярно и няма нужда от потвърждение.
  • 12 Търновец

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "УРоВермахт":

    Хърватия за 12 Френски супер самолета Rafale плати 900 милиона евра Френските самолети имат авионика въоръжение и мобилност недостижими за F 16. Само един пример - Rafale са изградени 70% от композитни материали а F 16 има само около 4% а сомпозитите диссипира радарни вълни, има и въпроси от технически ремонт и себестойност които са пак в полза на Rafale. Жалко. А в София има влиятелно Израелско лоби - две Израелски фирми правят части за ефките и за Stryker, около 2030 САЩ планират да заземят целия флот F 16, с Тюркяните взеха за консултант за своя самолет ВАЕ не Локхеед или Сухой

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Не разбрирам !

    6 3 Отговор
    От 7 октомври до днес, Израел е ударил 7 държави/региона
    1) Газа
    2) Западния бряг
    3) Ирак
    4) Иран
    5) Сирия
    6) Ливан
    7) Йемен

    Защо Запада помага на страна агресор ??

    Коментиран от #25

  • 18 Стига ревала!

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРИЯ":

    Цвилиш едно и също от месеци! Вземи властта партизанке и тогава..... Ама нещо "магучая" е вече нищожна и не е на Дунава! Та плачкай си жено червена! Не пречиш!
  • 19 Това Мунчо Несенакрадеф

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Търновец":

    Ли ти го каза? И той като теб "разбира" от самолети колко магаре от духова музика! Ти и Хърватия сте най–умнитИ ?

    Коментиран от #20, #22

  • 20 уйко калеко

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Това Мунчо Несенакрадеф":

    Търновеца донякъде е прав.Ние сключихме сделката за ф-ките в края на 1919г. а гърците за рафалите в началото на 2020 г. и то за 12 самолета.Вече почти 2 години гръцките пилоти ,,ДЖИТКАТ,,с френските самолети,а нашите платени предварително са още на ХАРТИЯ.

    Коментиран от #21

  • 21 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "уйко калеко":

    След като изпълни поръчките за сегашните 128 F 16 за 6 държави Локхеед спира производството в САЩ и го мести в Индия, но тази страна купи същият този Rafale от Франция а не F 16. Друго - чиновниците в София получават милиарди от ЕС а плащат луди пари за демоде от САЩ и Израел. Това което го изнасям е инженерно и икономически коректно а има и други икономически и технически факти. Освен това съм бил в САЩ
  • 22 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Това Мунчо Несенакрадеф":

    Не само Хърватия но Индия и Египет също купиха не F 16 a Rafale от Франция а Сърбия води преговори. Имате ли поне малко чужди езици и обща култура?

    Коментиран от #23

  • 23 Какво му е

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Търновец":

    толкова старото на Ф-16? Доказана с времето аеродинамика, с нови двигатели, съвременна авионика и ракети. Американци и руснаци още ползват стратегически бомбандировачи от 50-те години на 20 век - Б-52 и ТУ-95.

    Коментиран от #24

  • 24 Търновец

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Какво му е":

    Наистина ли се интересувате? Ще ви дам пример - късно есента вегетацията - растежа на дървото спира, а през пролетта започва отново и познавачи говорят за "годишни кръгове" - дървесния слой от вътрешна страна е по месест и с по голямо относително тегло и когато дървото е натоварено от вятър на огъване и усукване тези слоеве се деформират различно и оттам една диссипация на кинетична енергия на вятъра. Или природата създава дървото да е композитен материал, и съвременната тенденция е летателните апарати да са почти изцяло от композитни, особено крилата и това помага да диссипира кинетичната енергия идваща от падащата върху самолета радарна вълни. Дуралуминият е много по еластичен материал който много добре отразява радарни вълни и прави самолета видим. F 16 e от 78% дуралуминий с има и обикновена стомана а композитните са само 4% а при Rafale композитните са 70% от самолета, и без да са изградени по СТЕЛФ технологията европейските Европейските самолети са трудно видими за радари. Освен това има нови акустични сензори с които Ф 35 става видим на километри. Вашето твърдение за авиониката на Ф16 не е вярно, а по маневреност всичките ефки отстъпват на европейските. Има и много други технически и финансови разлики в полза на европейските машини
  • 25 ти па много си се загрижил

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Не разбрирам !":

    за гъжвалиите......ама ги пЦоваш ,че са налазили като хлебарки,по цяла Европа.....гиди фурнаджия такъв,все Запада ви виновен.....ама окото ви все на Запад и натам емигрирате,що не отиваш към Иран Ирак...Сирия.....а....като са ти толкова мили...а...