Отидете към основна версия

14 210 246

„Ракетите могат да ни ударят за 10 минути“: Путин заплаши САЩ и Германия

  • украйна-
  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • сащ-
  • ракети-
  • германия

Путин предупреди САЩ за ответни стъпки заради разполагането на ракети в Германия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин предупреди Вашингтон, че Руската федерация ще спре да прилага едностранния мораториум върху разполагането на ударни оръжия със среден и по-малък обсег в случай на поява на американски ракети с голям обсег в Германия.

„Заслужава да се отбележи изявлението на американската администрация и германското правителство за плановете за разполагане на американски високоточни ракетни системи с голям обсег на територията на Германия от 2026 г.“, каза държавният глава на Русия по време на военноморски парад в Санкт Петербург.

Путин подчерта, че в обсега на такива оръжия „ще бъдат важни руски правителствени и военни контролни съоръжения, административни и индустриални центрове и отбранителна инфраструктура“. „И времето за полет до цели на наша територия за такива ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути“, посочи руският държавен глава, цитиран от ТАСС.

„Ако Съединените американски щати изпълнят подобни планове, ние ще се считаме за свободни от приетия по-рано едностранен мораториум върху разполагането на ударни оръжия със среден и по-малък обсег, включително увеличаване на възможностите на крайбрежните сили на нашия флот“, каза Путин.

В речта си Путин каза, че Вашингтон нагнетява напрежение и е прехвърлил ракетни комплекси "Тайфун" в Дания и Филипините, и сравни американските намерения с решението на НАТО да базира ракетни комплекси "Пършинг 2" в Западна Европа през 1979 г. По онова време съветското ръководство, включително генералният секретар на КПСС Юрий Андропов, се опасяват, че разполагането на "Пършинг 2" е част от сложен план, ръководен от САЩ, за обезглавяване на СССР чрез отстраняване на политическото и военното му ръководство. "Ситуацията напомня на събитията от Студената война при разполагането в Европа на американските ракети със среден обсег "Пършинг", каза Путин.

Русия трябва първо да спре войната в Украйна, ако иска да избегне разполагането на американски ракети с далечен обсег в Германия, заяви преди дни пред журналисти германският канцлер Олаф Шолц. "Първото нещо, което Русия трябва да направи, е да спре ужасната война на агресия срещу Украйна и да се откаже от опита да завладее цялата страна", каза Шолц.

По-рано Белият дом обяви, че ще разположи от 2026 г. нови оръжия в Германия, като по-специално ще става дума за ракети SM-6, които са ракети земя-въздух за многократна употреба и са с голям обсег, ракети „Томахоук“, както и свръхзвукови ракети, които са в процес на разработване Според германския министър на отбраната Борис Писторус ракетите, които САЩ ще разположат са временно решение, докато Германия разработи свои собствени. Шолц също заяви, че това ще даде време на Германия, от което тя се нуждае. Германският канцлер припомни, че Русия е тази, която е напуснала оръжейните договори.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 111 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания