Отидете към основна версия

1 521 22

Израел не иска да започва пълномащабна война

  • хизбула-
  • израел-
  • ливан-
  • хамас-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • нетаняху

Премиерът Нетаняху свика среща на кабинета си късно снощи и поиска оценка на сигурността

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израел иска да нанесе щети на "Хизбула", но не желае да въвлече региона в пълномащабна война, заяви високопоставен израелски служител в областта на отбраната, а други двама служители казаха, че страната се подготвя за възможността да избухнат сражения с продължителност няколко дни, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Служителите казаха това в момент, когато премиерът Бенямин Нетаняху свика среща на кабинета си късно снощи и поиска оценки на сигурността, ден след като при удар по окупираните от Израел Голански възвишения бяха убити 12 юноши.

Израелското Министерство на външните работи заяви вчера, че Израел ще отговори на "клането" срещу младежи и деца в друзкото селище на ливанската граница, и обвини Техеран за нападението. Същевременно ведомството предупреди, че дипломацията има "последен шанс", предаде ДПА.

"Ракетата, която уби нашите момчета и момичета, е иранска, а "Хизбула" е единствената терористична организация, която разполага с такива в арсенала си", заяви говорителят на израелското Външно министерство Орен Марморщайн. "Израел ще упражни правото и задължението си да се отбранява и ще отговори на клането. Светът сега трябва да държи изцяло отговорни Иран и терористичните му марионетки - "Хизбула", "Хамас" и хусите."

По думите на говорителя "единственият начин светът да предотврати пълномащабна война, която ще бъде катастрофална за Ливан, е като принуди "Хизбула" да изпълни Резолюция 1701 на Съвета за сигурност (на ООН)".

Резолюцията предвижда "Хизбула" да се изтегли отвъд река Литани, което е на около 30 км от границата между Израел и Ливан. "Сега е наистина последният миг, в който това да бъде направено по дипломатически път", предупреди Марморщайн.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Свързани новини