30 Юли, 2024 10:11 4 176 35

Израел и Ливан са близо до тотална война

  • ливан-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • иран-
  • ивицата газа-
  • газа-
  • война-
  • тотална война-
  • бенямин нетаняху

Опасността от тотална война между Израел и Ливан нараства, пишат западни издания

Израел и Ливан са близо до тотална война - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нарасналото напрежение между Израел и Ливан след ракетния удар на ливанската шиитска групировка "Хизбула" по окупираните Голански възвишения, причинил смъртта на 12 юноши на футболно игрище в друзкото селище Мадждал Шамс в края на миналата седмица, е централна тема в западния печат, пише БТА.

Страх обхваща Ливан в очакване на израелското отмъщение, за което вчера министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че предстои, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". "Нашият отговор идва и той ще бъде твърд“, каза Нетаняху на мястото на трагедията. Думите му са водещ акцент на изданието, което посочва, че "рискът от тотална война между Израел и Ливан нараства". "Ню Йорк таймс" обръща внимание и на реакцията на Белия дом, който каза, че Израел има право да се защити, но предупреди своя съюзник, че ако предприеме действия отвъд северната граница, на ливанска земя, това може да доведе до ескалация на напрежението успоредно с водената война на юг в ивицата Газа срещу радикалната палестинска групировка "Хамас".

"Напрежението се покачи от двете страни на израелско-ливанската граница вчера, след като кабинетът по сигурността на Израел упълномощи израелското политическо ръководство да вземе решение за начина и времето на военния отговор на кървавата ракетна атака, която беше извършена от територията на Ливан през уикенда. Премиерът Нетаняху и неговият министър на отбраната Йоав Галант получиха разрешение за действие от членовете на кабинета на среща в неделя вечерта", пише американският вестник, като се позовава на изявление на канцеларията на израелския премиер.

"Тези деца са наши деца, децата на всички нас. Израел няма и не може да позволи това да остане без последствия", каза министър-председателят, думи, контрастиращи с цитираното от "Ню Йорк таймс" мнение на говорителя на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби. По думите на говорителя САЩ смятат, че "все още има време и ниша за дипломатическо решение" в конфликта между Израел и "Хизбула".

"Ню Йорк таймс" посочва, че напрежението в Израел се е покачило и по друга линия, след като местната военна полиция арестува вчера най-малко девет запасняци в армейска база, където са държани хиляди палестинци от ивицата Газа. Води се разследване по "подозрения за малтретиране на палестинец“ там.

Според друг американски вестник - "Вашингтон пост", целият близкоизточен регион се подготвя за отговора на Израел. "С повишаването на напрежението след смъртоносното ракетно нападение, извършено от ливанска земя, дипломатите призовават за сдържаност, за да се предотврати прерастването на войната в Газа в регионален конфликт", пише изданието, което посочва, че мирните жители от двете страни на ливанско-израелската граница вече се подготвят за контраудар на Израел, чийто мащаб и сила все още не са известни.

Регионът беше обхванат от несигурност, тъй има опасения, че отговорът няма да бъде само във вид на целенасочен удар, а може да се изразява в масирано настъпление на широк фронт, което да доведе до регионална война, отбелязва "Вашингтон пост", по чиято информация жителите на Бейрут са се запасили с провизии, в случай че очакваните удари стигнат до ливанската столица. В същото време според американския вестник бойци на "Хизбула" са заплашили да нападнат на свой ред най-голямото пристанище на Израел на Средиземно море Хайфа и други израелски градове. Цитирано е и изявлението на един от най-крайните членове на правителството на Нетаняху - министърът на финансите Бецалел Смотрич, според когото "няма начин Израел да възстанови сигурността за жителите на север без война, която да унищожи "Хизбула".

Слабостта няма да възпре ливанското шиитско движение след атаката срещу футболното игрище, пише на свой ред американският в. "Уолстрийт джърнъл" в редакционен коментар. Една силна демонстрация на подкрепа от страна на САЩ за Израел би направила много повече от сдържаност с цел предотвратяване на по-голяма регионална война, посочва изданието. "Отговорът на Запада беше признак на слабост и липса на решителност, продължавайки посланието от последните месеци, което доведе региона до ръба на мащабна война. Необходимо е нещо различно, за да се объркат сметките на "Хизбула", преди Израел да бъде оставен пред единствения избор - военни действия", пише още "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието медиите в световен мащаб са объркани по въпроса кой е изстрелял ракетата. "Хизбула" първо обяви своя атака в района, но след това не пое отговорност, след като стана ясно, че загиналите деца и младежи са араби друзи, а не евреи, обръща внимание американският вестник. Британският в. "Гардиън" акцентира върху призива на западните държави към гражданите си в Ливан да напуснат страната. "Западните граждани са призовани да напуснат Ливан, докато продължават усилията за възпиране на израелската атака", гласи заглавие в изданието.

Предупреждението в световен план вече е дадено, докато САЩ полагат усилия да ограничат мащаба на отговора на Израел с призива да не се атакува гъсто населеният Бейрут, посочва британският вестник, който говори за "неистов дипломатически натиск за възпиране" на Нетаняху. Отбелязва се, че освен Великобритания още САЩ, Германия и Франция са предупредили своите граждани да не пътуват до Ливан, а намиращите там в момента хора от тези страни са призовани да се приберат у дома колкото се може по-бързо. "Гардиън" цитира британския външен министър Дейвид Лами, според когото събитията се развиват "бързо", като са "почти непредвидими" и могат сериозно да засегнат търговските маршрути през Ливан.

Друго британско издание - "Индипендънт", се позовава на израелския външен министър Израел Кац, който допусна перспективата за пълномащабен конфликт. „Атаката на "Хизбула" премина всички червени линии и вие ще видите съответния отговор. Наближава моментът на всеобхватна война срещу "Хизбула" и Ливан", заявява Кац, цитиран от вестника.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    49 8 Отговор
    Сащисаните май ще влязат в още по интересен филм. Ще се чудят на кого да помагат по напред. Зельо реве за помощи, Нетаняхо също ходи на крак да им се моли за военна помощ и подкрепа, Тайван, Филипини и т.н. Краварска мъка

    Коментиран от #10, #13

  • 2 Македонски Хазар

    30 2 Отговор
    Очакваме македонското мекере така наречения ционист да се изкаже по въпроса.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 честен ционист

    5 38 Отговор
    Бейрут пак ще ресне като през 2020 и после тишина.

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Смешник

    35 5 Отговор
    Войната е много вероятно да избухне
    Но краварите все повече губят влияние в региона на близкият изток
  • 8 честен ционист

    9 34 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    Ливан и Сирия са провалени държави. Наближава годишнината 4 август пак да светка у Бейрут, тоя път за последно.

    Коментиран от #9, #31

  • 9 Отец Дионисий

    35 4 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    40 процента от населението на Ливан са християни.

    Коментиран от #11

  • 10 67890

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    И ма голяма разлика между описаните от теб страни .Зеления се моли за помощи демек без пари а останалите си плащат.
  • 11 Мекерето

    12 2 Отговор

    До коментар #9 от "Отец Дионисий":

    Това не го интересува той е хазарин.
  • 12 Бау

    6 25 Отговор

    До коментар #6 от "да де":

    И кой точно какво ще им направи? Всеки път когато арабите скачат на бой биват бити като маче у дирек от израелците.

    Коментиран от #16, #27

  • 13 Муци от с. София

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Не се чудят, защото обикалят със запалка и туба бензин. Следва Армения и Грузия с надеждата да се разрастне и в Азербейджан. Очаквайте до една две години искрата и се запасете с пуканки. Конфликтите те първа започват.
  • 14 Изрел са ненормални варвари

    21 7 Отговор
    Кравари вие искате да запалите света с вашите ненормални действия, няма каксамо вие да сте прави
  • 15 да бе

    19 5 Отговор
    Те евреите така се пенеха и на Иран , ама забравиха вече да ги обстрелват .
  • 16 Хахаха

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бау":

    През 2006 г., в отговор на атака на Хизбула, Израел започва въздушни удари срещу крепостите на Хизбула в Южен Ливан, което води до началото на Израелско-ливанската война от 2006 г. Войната продължава 34 дни и приключва с победа на Хизбула, което води до създаването на буферна зона в Южен Ливан и разполагане на ливански войски южно от река Литани за първи път от 60-те години насам.

    Но ти си мечтай, не ни пречиш:)

    Коментиран от #17

  • 17 Бау

    2 8 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    А сега отвори и виж кой колко жертви дава и дали въобще може да се говори за край на конфликт който просто под натиск на ООН беше замразен до сега.

    Коментиран от #20

  • 18 Реалност

    9 4 Отговор
    Всеки Израело - арабски конфликт приключва след молби от САЩ към арабите, САЩ се намесват пряко единствено във войната между Израел и Египет, но когато СССР заплашват с военни действия САЩ веднага се оттеглят.
  • 19 Малиии

    10 2 Отговор
    Може ли тоя развит свят да се водят безмислени войни
  • 20 Любопитен

    22 5 Отговор

    До коментар #17 от "Бау":

    И какво да им гледаме на жертвите? Броя на избитите жени и деца ли трябва да ни впечатлява?
    Израел само за три месеца тази година уби 70 000 жени деца, а САЩ само в Ирак уби 1 000 000 цивилни.
    За сведение в Украйна за три години за загинали 9 000 цивилни, но евроатлантиците са на принципа - смъртта на един е трагедия, а на милиони статистика.
  • 21 Ужас

    11 3 Отговор
    Нетаняху изпитва търпението на -иран и турция - явно се чуди как да избегне екстрадиране в хага пред международният трибунал за военни престъпления в хага
  • 22 Запознат

    4 5 Отговор
    Объркали сте заглавие то! Да се чете: Отвъдокеанският Израел (ФЕД) и Ливан са близо до тотална война.
  • 23 Някой

    8 4 Отговор
    Израел да се изтегля от окупираните сирийски Голански възвишения.
  • 24 любител

    6 4 Отговор
    ами тия чифу--и явно си търсят майстора защото сега и краварите няма да им помогнат.
  • 25 Само да питам

    10 5 Отговор
    Абе, тия евреи защо всички мразят?
  • 26 Васко безкеца

    10 1 Отговор
    Дано се размине голяма война! Щото ще пострадат много обикновени хорица.
  • 27 Някой

    8 6 Отговор

    До коментар #12 от "Бау":

    1. Израел непрекъснато напада околни държави и извършва тип терористични акции. Например като Сирия се бореше с ИДИЛ в Палмира, Израел атакува сирийските войски, вследствие на което Палмира бе завладян от ИДИЛ и взривяваха паметници на културата - заслуга на управляващите Израел;
    2. Голански възвишения са на Сирия, а не на Израел, нищо че са окупирани от отдавна;
    3. Израел е цвъкнат на региона Палестина, като там преди евреите били 10-ина процента някъде. Как си представящ например, някой да си цвъкне държава в Ню Йорк например и онези да са радостни ли?
    4. Кланета са извършвани от евреи. А преди са взривявали например и хотел;
    5. Евреите са араби, а палестинците като нищо са семити.

    Коментиран от #28

  • 28 Бау

    7 4 Отговор

    До коментар #27 от "Някой":

    1. Сирия винаги е била враг на Израел и ги нападат няколко пъти.
    2. Голанските възвишения са отнети от Сирия в следствие на тяхното нападение над Израел през 1967
    3. Израел го има дори в Корана. Палестина никога не е съществувала като отделна държава или народ.
    4. Израел е единствената държава в региона където християните не са изклани от арабите. На практика всички околни държави като Сирия и Ливан са първоначално предимно християнски
    5. Евреите са евреи. Ако ти не правиш разлика между етнос и религия, то това си е твой проблем. И Пакистан са индийци но нямат проблем да избиват съседите си.

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Някой

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Бау":

    1. Региона е Палестина. Все едно казваш Балканите;
    2. Защо казват антисемити, когато семити са езикови групи от северна и източна Африка, Арабският полуостров и нагоре. Примерно над 25 езика;
    3. Приемат за евреи всички приели юдаизма. Така такива преди по Русия. В Израел такива били мъничко над 2 милиона. Например Зеленски може да няма капка еврейска кръв, но се води евреин;
    4. Християните в Сирия гласували за Асад, за да оживеят. След като в град Хомс ли се казваше, дошли от "демократичната опозиция" (съкратено СДС - сирийски демократични сили), християните там изчезнали и католическата църква питаше къде са;
    5. Христос се води асириец (основно в Сирия), а не евреин.

    Коментиран от #32

  • 30 Ужас

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Бау":

    "Пакистан са индийци"...бива ли да си толкова зле бе човек!!! В Пакистан индуизма е по малко от 2%, все едно кажеш България са турци.
    По добре спри да се излагаш защото си много зле и по история и по география!

    Коментиран от #33

  • 31 Бе то

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "честен ционист":

    И некъде другаде може да светне, ама ако ти кажа ще ми се разсърдиш 🙂
  • 32 Бау

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Някой":

    1. Като региона е балкани значи всички са балканци и нямат право на собствени държави? От 2006 Израел не беше влизал в Палестина и ги беше оставил изцяло сами да се оправят.
    2. Антисемити се наричат хора като нацистите, които нямат нищо общо със семитската езикова група и ги мразят по принцип.
    3. Колко милиона са евреите няма никакво значение. Важното е че хора искат да живеят в Израел, а там имат право да живеят всякакви, независимо от вероизповеданието. Зеленски е украинец.
    4. Християните в Сирия са масово избити от арабите преди векове. Сегашната бройка е нищожна и повечето избягаха.
    5. Асирия се простирала от Египет до Иран. Христос е роден в еврейско семейство от майка и баща евреи и е отгледан по техните обичаи. А че след това е кръстен. Така че спри да говориш глупости.
  • 33 Бау

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ужас":

    Да, а сега хвани и напиши в чичко гугъл Разделяне на Британска Индия и си помисли на кой му куца историята и географията
  • 34 Гост

    4 1 Отговор
    Една държава...която и да е тя...в нея има ли терористична групировка...не ми я хвали...
  • 35 Свети Перър

    0 0 Отговор
    Мирът ще настъпи когато Израел и Украина бъдат заличени от земята