Отидете към основна версия

7 376 171

Украйна получи първите изтребители F-16

  • украйна-
  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребители-
  • самолети-
  • война-
  • изтребител

Киев от дълго време чакаше доставката на първите западни бойни самолети

Снимка: БГНЕС/ EPA

Първите изтребители F-16, обещани отдавна на Украйна, вече са в страната, предаде Bloomberg.

Крайният срок за предаване на произведените в САЩ бойни самолети беше края на този месец и той беше спазен, твърдят източници, пожелали анонимност. Не се уточнява колко изтребителя са получили украинските Военновъздушни сили, но броят им е „малък“.

Не е ясно дали украинските пилоти, които са се обучавали със своите западни съюзници през последните месеци, ще могат незабавно да използват бойните самолети или процесът ще отнеме повече време. Логистиката играе много важна част, а военните летища, в които ще бъдат съхранявани изтребителите F-16, се пазят в дълбока тайна.

Дори и броят да е малък в началото, прехвърлянето на самолети трябва с течение на времето да помогне на Киев да изгради капацитет, за да оспори превъзходството на Русия във въздуха, което позволи на Кремъл да унищожи енергийната инфраструктура на страната.

Министерството на отбраната на Украйна отказа коментар по обясними причини, мълчание има и от САЩ. Според военни експерти западните изтребители могат да помогнат на Украйна на фронта, но едва ли ще обърнат хода на войната, защото Киев се нуждае от много повече от обещаните самолети. Западните съюзници на Киев се притесняват, че страната няма достатъчно писти - а тези, които има, са уязвими за руски атаки.

Американски представител също потвърди пред AP новината, че първите F-16 вече са в Украйна. Не е ясно колко самолета са предоставени или кои държави са ги предоставили. Украинското правителство не е потвърдило получаването на самолетите. Западните страни в продължение на месеци се колебаеха дали да предоставят на Киев F-16 от страх от ескалация на пълномащабната война, която Русия започна през 2022 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: