Отидете към основна версия

5 824 168

Войната се пренася в небето над Украйна! Украинската армия разполага с повече изтребители F-16, отколкото знае Русия

  • ф-16-
  • изтребители-
  • нато-
  • ракети-
  • украйна-
  • русия

Самолетите са разположени с голяма секретност, в разпръснати бази с подземни или защитени укрития, заедно с примамки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Твърде малко за победа над руските военновъздушни сили, но силно символично начало. От началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г. Володимир Зеленски, президентът на Украйна, моли за изтребители F-16".

Украйна получи първите си десет западни изтребителя F-16 в последния ден на юли, година след като администрацията на Байдън най-накрая даде зелена светлина на по-активните си европейски съюзници да ги изпратят, съобщава The Economist.

Изданието отбелязва, че Украйна трябва да получи общо 79 самолета F-16 от своите съюзници. По-специално 20 от тях трябва да пристигнат в Украйна до края на 2024 г. Всички останали ще бъдат доставени на Украйна на партиди през 2025 г., отбелязват журналистите.

Журналистите цитират и Бен Ходжис, бивш командващ на американските сили в Европа. Той е разочарован от това колко време е отнело доставянето на самолетите в Украйна. Според него една от причините за забавянето на предоставянето на достатъчно F-16 е "жалкият недостиг на места за обучение на украински пилоти".

Наред с другите причини журналистите посочват и езиковата бариера, както и изграждането на инфраструктура за приемане на западни бойци. По-специално журналистите обясняват, че F-16 изискват различна поддръжка от съветските си аналози.

"Приближаващите се самолети са приоритетна цел за руснаците, твърди Нико Ланге, бивш началник на щаба в германското министерство на отбраната. Ето защо те са разположени с голяма секретност, в разпръснати бази с подземни или защитени укрития, заедно с примамки. Но подобно разпръскване усложнява логистиката: необходими са повече хора и повече резервни части".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 63 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: