Отидете към основна версия

4 Август, 2024 19:01, обновена 4 Август, 2024 19:01 7 653 138

Украинският президент: Те са тук и вече участват в бойни операции

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • володимир зеленски-
  • ф-16-
  • изтребители

Зеленски не разкри колко са получените от Киев самолети F-16, а каза само, че броят им е недостатъчен и че Украйна очаква допълнителни доставки

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пилотите на украинските военновъздушни сили започнаха да летят на изтребители Ф-16 при операции в страната, съобщи днес президентът Володимир Зеленски, потвърждавайки дългоочакваното пристигане на американските самолети близо две години и половина след началото на руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украинският лидер съобщи за доставката на бойните самолети, за които Киев настоява още от първата година на войната, на среща с пилоти от ВВС във военновъздушна база, застанал между два от получените изтребители, докато в небето прелитаха други два.

"Ф-16 са в Украйна. Направихме го. Гордея се с нашите момчета, които овладяват тези изтребители и вече започнаха да ги използват за страната ни", заяви Зеленски от място, което властите помолиха Ройтерс да не разкрива от съображения за сигурност.

Пристигането на изтребителите е важен етап за Украйна след много месеци на очакване, макар че все още не е ясно колко от тях са на разположение и какво въздействие ще окажат те за укрепване на противовъздушната отбрана, както и с какво могат да помогнат на бойното поле. Русия вече започна да насочва атаките си срещу базите, в които могат да бъдат разположени изтребителите, и обеща да ги сваля, за да не могат да повлияят на хода на войната, отбелязва Ройтерс.

Произведени от американската компания "Локхийд Мартин" (Lockheed Martin), Ф-16 отдавна са в списъка с желанията на Украйна заради разрушителната им сила и достъпността им в световен мащаб. Те са оборудвани с 20-милиметрово оръдие и могат да носят бомби, ракети и снаряди.

В разговор с репортери на пистата в една от военновъздушните бази Зеленски заяви, че Украйна все още не разполага с достатъчно пилоти, обучени да управляват Ф-16, нито с достатъчно от самите самолети.

"Положителното е, че очакваме допълнителни изтребители Ф-16... много момчета вече тренират", каза той.

Според него е важно съюзниците на Киев да намерят начини да разширят програмите и възможностите за обучение както на украинските пилоти, така и на инженерните екипи.

"Това е нов етап от развитието на военновъздушните сили на Украйна", каза Зеленски. "Направихме много за преминаването на украинските сили към нов авиационен стандарт – западната бойна авиация", добави той, като посочи стотиците срещи и непрестанната дипломация за получаването на американските изтребители.

"Често чувахме "невъзможно е" като отговор, но все пак направихме възможна нашата амбиция, нашата отбранителна потребност", подчерта украинският президент.

Все още обаче не е ясно с какви ракети са оборудвани самолетите. Според военни анализатори ракетите с по-голям обсег на действие биха им позволили да имат по-голямо въздействие на бойното поле, отбелязва Ройтерс.

Зеленски заяви, че се надява да лобира и за това съюзнически съседни държави да помагат за прехващането на руски ракети, изстрелвани към територията на Украйна, чрез разговори в Съвета НАТО-Украйна.

"Това е още един инструмент и аз искам да го изпробвам, за да могат страните от НАТО да разговарят с Украйна за възможността малка коалиция от съседни държави да сваля вражески ракети", подчерта украинският президент. "Мисля, че това решение вероятно е трудно за нашите партньори, те винаги се страхуват от прекомерна ескалация, но ние се борим с това", добави Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: