Отидете към основна версия

3 395 45

Единичен удар или мащабна война? Техеран няма да омекоти ответния удар срещу Израел

  • иран-
  • израел-
  • хамас-
  • техеран-
  • исмаил хания-
  • бенямин нетаняху

След убийството на Исмаил Хания и това на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр край Бейрут, рискът от ескалиране на конфликта в Близкия изток се увеличи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран отказал да смекчи отговора си за убийството на Исмаил Хания, ръководител на политбюро на палестинското ислямистко движение "Хамас", за което иранската страна обвини Израел. Техеран заяви, че не се притеснява дали ответните действия ще доведат до война, съобщиха за "Уолстрийт джърнъл" източници, запознати с преговорите.

Според събеседниците на вестника САЩ са помолили европейските и други партньорски правителства да дадат знак на Иран да се въздържа от ескалация, защото "всеки значителен удар" ще предизвика ответни действия.

Освен това Вашингтон е сигнализирал, че "усилията на новия ирански президент Максуд Пезешкиян да подобри ангажимента си към Запада ще имат по-голям шанс, ако Иран прояви сдържаност", допълват те.

Според WSJ САЩ също така са заявили, че оказват натиск върху Израел за намаляване на ескалацията.

Вестникът отбелязва, че Йордания е съобщила, че е изпратила външния си министър в Техеран, а външният министър на Ливан е заминал за Кайро, за да обсъди начини за намаляване на напрежението.

След убийството на Хания и това на висшия командир на Хизбула Фуад Шукр край Бейрут, рискът от ескалиране на конфликта в Близкия изток се увеличи.

Израел от своя страна даде заявка, че ще отговори със сила, ако бъде нападнат.

Заради убийството на Исмаил Хания Иран свика извънредно заседание на Съвета по сигурността на ООН.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.

Свързани новини