Отидете към основна версия

5 890 218

Made in North Korea! Руската армия изстреля севернокорейска ракета срещу Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • владимир путин-
  • ракети

Севернокорейските балистични ракети, с които Русия се е сдобила за удари срещу Украйна, имат бойни глави с мощни експлозиви с тегло до 1000 кг тротилов еквивалент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според информация, получена от украинската Defense Express от информирани източници, руските войски са използвали балистична ракета, произведена в Северна Корея, по време на масирана атака срещу Украйна. Изстрелването е било засечено от територията на Руската федерация по посока на Била Церква, но ракетата просто е паднала в Киевска област, вероятно след взрив във въздуха.

На мястото на падането на ракетата са открити отломки с маркировка, която съответства на откритите по-рано останки от балистични ракети KN-23, използвани от Руската федерация за нанасяне на удар по Украйна в началото на 2024 г. Снимки на тези отломки са получени от Defense Express.

Украинската медия отбелязва, че последният регистриран случай на използване от страна на Русия на балистични ракети KN-23 севернокорейско производство за нанасяне на удар по Украйна е на 27 февруари 2024 г.

По този начин изглежда, че руските войски са възобновили използването на ракетни оръжия с голям обсег от КНДР след пауза от 5 месеца.

"Заслужава да се отбележи също така, че една от наблюдаващите публики съобщи за възможно изстрелване на вражеска балистична ракета през нощта на 31 юли 2024 г. по посока на Киевска област. В същото време се предполагаше, че вероятно ще бъде използвана ракета "Искандер-М", но това не беше официално потвърдено", допълват от Defense Express.

"Севернокорейските балистични ракети, с които Русия се е сдобила за удари срещу Украйна, имат бойни глави с мощни експлозиви с тегло до 1000 кг тротилов еквивалент. Максималният обсег на тези ракети е до 650 километра", се посочва в публикацията.

През май 2024 г. Главната прокуратура на Украйан съобщи, че експерти са изследвали останките на 21 от 50-те "севернокорейски балистични ракети, които Русия тогава е изстреляла по Украйна. Останки от KN-23 са открити в Киев и Киевска област, Донецка, Кировоградска, Полтавска и Харковска област", посочи тогава прокуратурата на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: