Отидете към основна версия

29 173 182

Атентат срещу Путин в Санкт Петербург: Русия с безпрецедентни действия

  • русия-
  • атентат-
  • санкт петербург-
  • украйна-
  • сащ-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • андрей белоусов-
  • белоусов

Опасенията на Русия са били толкова големи, че министърът на отбраната Андрей Белоусов се е свързал с Пентагона

Снимка: БГНЕС/ EPA

В края на месец юли американски издания съобщиха, че Русия е направила нещо безпрецедентно: руският военен министър се е свързал с Пентагона по спешност, информирайки Вашингтон, че Украйна готви атака срещу Русия (тогава не бе уточнена каква).

Истинска рядкост е военният министър на Русия да разговаря с Пентагона, особено по собствено желание. По инициатива на руската страна се е състоял телефонен разговор между руския министър на отбраната Андрей Белоусов и ръководителя на Пентагона Лойд Остин. Руският представител е предупредил САЩ, че „Украйна подготвя тайна операция срещу Русия“, която ще повиши напрежението и може да доведе до ескалация.

Сега стана ясно и за каква операция става въпрос. Руската държавна телевизия съобщи, че Русия е подозирала Украйна в планирана атака в Деня на руските военноморски сили, когато в Санкт Петербург се проведе военноморски парад, на който присъства и руският президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Парадът беше миналия месец.

Москва дори се е свързала с Вашингтон във връзка с тези подозрения, допълва телевизията, цитирана от БТА.

Медията подчертава, че детайлите относно тази информация са държавна тайна. Тя цитира заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков. Той казва, че опасенията на Русия са били толкова големи, че министърът на отбраната Андрей Белоусов се е свързал с американския министър на отбраната Лойд Остин във връзка с тези подозрения. Ройтерс засега не може да потвърди информацията по независим източник.

В. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че Остин е разговарял с Белусов на 12 юли, като инициативата за разговора е дошла от руска страна и е касаела украинска операция под прикритие, планирана срещу Русия, за която Москва вярвала, че е била подготвяна с благословията на САЩ, припомня Ройтерс. Представители на Пентагона били изненадани от руските твърдения и не били запознати с никакъв подобен заговор, допълва „Ню Йорк таймс“. Но руското безпокойство било взето обаче достатъчно насериозно от Вашингтон, за да се свърже той с Украйна и да предупреди Киев, че ако планира подобна операция, то не трябва да я провежда, посочва „Ню Йорк таймс“, цитиран от Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания