Отидете към основна версия

3 763 125

Иран поиска от Русия системи за противовъздушна отбрана, преди да атакува Израел

  • иран-
  • ливан-
  • израел-
  • русия-
  • пво-
  • хамас-
  • хизбула

Русия изпрати високопоставен свой представител в Иран в лицето на Сергей Шойгу

Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран е поискал от Русия системи за противовъздушна отбрана преди предстояща атака срещу Израел, пише The New York Times , цитирайки двама ирански официални представители, единият от които е член на Ислямския революционен гвардейски корпус.

Местни медии съобщиха за искането от Иран. Събеседниците на NYT потвърдиха това искане и казаха, че Русия също е започнала да доставя на Иран модерни радари и оборудване за противовъздушна отбрана.

Върховният лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей разпореди Иран да нанесе директен удар срещу Израел, след като лидерът на политическото крило на Хамас Исмаил Хания беше убит в Техеран, където бе пристигнал, за да присъства в церемонията по встъпването в длъжност на новия президент Масуд Пезешкиан. Американски и израелски официални лица заявиха, че очакват Иран и неговите съюзнически въоръжени групировки в региона да започнат мащабна и координирана атака срещу Израел. Милициите, известни като "ос на съпротивата", включват "Хизбула" в Ливан и хусите в Йемен.

След убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран на 31 юли Иран започна да заплашва Израел с „бърз и суров” отговор, въпреки факта, че израелските власти не поеха отговорност за смъртта на Хания.

На този фон Русия изпрати високопоставен свой представител в Иран в лицето на Сергей Шойгу. "Готови сме за пълноценно сътрудничество с Иран по регионални въпроси", заяви Шойгу, цитиран от иранските държавни медии. Ген. Багери каза, че двустранните отношения са "дълбоки, дългосрочни и стратегически" и че предстои те да се разширяват.

Визитата идва в момент, когато Ислямската република обмисля как да отговори на убийството на лидера на Хамас. Русия осъди убийството на лидера на палестинската ислямистка групировка в Иран миналата седмица и призова всички страни да се въздържат от действия, които могат да вкарат Близкия изток в широкомащабна регионална война.

Иран не се стреми към ескалация на напрежението в региона, но трябва „да накаже“ Израел, за да предотврати по-нататъшната нестабилност след убийството на лидера политическото крило на Хамас Исмаил Хания, заяви говорителят на външното министерство в Техеран Насер Канани.

„Иран се опитва да установи стабилност в региона, но това ще стане единствено с наказването на агресора и възпирането на авантюризма на ционисткия режим“ (Израел), каза Канани на редовна пресконференция и допълни, че Техеран неизбежно ще предприеме действия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 52 гласа.

Свързани новини