Отидете към основна версия

4 823 40

Война на хоризонта! С какви оръжия разполагат армиите на Израел и Иран

  • израел-
  • иран-
  • исмаил хания-
  • хамас-
  • газа-
  • бенямин нетаняху

Израел се готви за възможно отмъщение от страна на Иран след убийството на близкия съюзник на Техеран, лидера на Хамас Исмаил Хания, в иранската столица миналата седмица

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел се готви за възможно отмъщение от страна на Иран след убийството на близкия съюзник на Техеран, лидера на Хамас Исмаил Хания, в иранската столица миналата седмица.

Иранските военновъздушни сили разполагат с 37 000 военнослужещи, но десетилетията на международни санкции до голяма степен са лишили страната от най-новото високотехнологично военно оборудване, според Международния институт за стратегически изследвания в Лондон (IISS), цитиран от "Ройтерс".

Иранските военновъздушните сили разполагат само с няколко десетки работещи ударни самолети, включително руски самолети и остарели американски модели, придобити преди Иранската революция от 1979 г.

Техеран разполага с ескадрила от девет изтребителя F-4 и F-5, една ескадрила руски самолети Сухой-24 и някои самолети МиГ-29, F7 и F14, каза IISS.

Иранците също имат безпилотни самолети (дронове), предназначени да удрят цели и да се взривяват. Анализаторите оценяват арсенала му от дронове на няколко хиляди. В допълнение, казват те, Иран има повече от 3500 ракети земя-земя, някои от които носят бойни глави от половин тон. Броят, способен да достигне Израел, обаче може да е по-малък.

Командирът на военновъздушните сили на Иран каза през април самолетите Сухой-24 са в "най-доброто състояние на готовност" да противодействат на всяка потенциална израелска атака.

Но зависимостта на Иран от самолетите разработени за първи път през 60-те години, показва относителната слабост на неговите военновъздушни сили.

За отбрана Иран разчита на комбинация от руски и местно произведени ракети земя-въздух и системи за противовъздушна отбрана.

Техеран получи доставки на противовъздушна система С-300 от Русия през 2016 г. Това е ракетна система земя-въздух с голям обсег, способна да поразява множество цели едновременно, включително самолети и балистични ракети.

Иран разполага и с произведената в страната ракетна платформа земя-въздух Bavar-373, както и отбранителните системи Sayyad и Raad.

Израел разполага с високотехнологични военновъздушни сили, доставени от САЩ, със стотици многоцелеви изтребители F-15, F-16 и F-35. Те изиграха роля при свалянето на ирански дронове през април, когато Иран отприщи масирана атака с дронове и ракети срещу Израел в първата си директна атака срещу израелска територия.

Военновъздушните сили нямат бомбардировачи с голям обсег, въпреки че по-малък флот от преработени Boeing 707 служат като танкери за зареждане с гориво, които биха могли да позволят на изтребителите им да достигнат до Иран за прецизни полети.

Израелските военновъздушни сили демонстрираха способността си да поразяват цели на далечни разстояния през юли, когато изтребителите им удариха цели близо до йеменското пристанище Ходейда като отмъщение за атака с дрон на хусите в Тел Авив.

Пионер в технологиите за дронове, Израел разполага с дронове Heron, способни да летят повече от 30 часа, достатъчно за далечни операции. Боеприпасите Delilah имат приблизителен обсег от 250 км и не могат да достигнат Персийския залив, освен ако не бъдат изтреляни по близо до границата с Иран.

Смята се, че Израел е разработил ракети земя-земя с голям обсег, но нито потвърждава, нито отрича това.

Многослойната система за въздушна отбрана разработена с помощта на САЩ след войната в Персийския залив през 1991 г., предоставя на Израел няколко допълнителни възможности за сваляне на ирански дронове и ракети с голям обсег.

Най-високотехнологична е системата "Стрела-3", която прихваща балистични ракети в космоса. По-ранен модел, "Стрела-2", работи на по-ниски височини. "Прашката на Дейвид" със среден обсег се противопоставя на балистични ракети и крилати ракети, докато "Железен купол" с малък обсег се справя с видовете ракети и снаряди от минохвъргачки, използвани от подкрепяните от Иран милиции в Газа и Ливан.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.

Свързани новини