7 Август, 2024 22:15 2 541 24

"Касапинът от Хан Юнис" е новият лидер на Хамас

  • яхия синуар-
  • хамас-
  • газа-
  • хизбула-
  • исмаил хания

Изборът на Яхия Синуар идва в момент, в който Близкият изток се подготвя за отговора на Иран и неговите проксита - включително Хамас, Хизбула и хутите в Йемен, да нападнат Израел

"Касапинът от Хан Юнис" е новият лидер на Хамас  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След убийството на лидера на Хамас Хания, Яхия Синуар ще заеме неговото място в ислямистката организация. Той е смятан за организатор на нападението от 7 октомври 2023 г. и е сред най-издирваните от Израел терористи.

Хамас обяви, че е Яхия Синуар е новият ръководител на радикалната ислямистка организация. Синуар ще наследи Исмаил Хания на върха на политическото бюро на Хамас, след като Хания беше убит при атака в Техеран миналата седмица. Иран и Хамас обвинят Израел за атаката, правителството на Нетаняху не коментира темата.

Синуар се смята за кукловода зад терористичната атака срещу Израел на 7 октомври. Тогава около 1200 души в Южен Израел бяха убити, много от тях цивилни. Според наблюдатели изборът на Синуар се възприема като провокация.

Новият лидер на Хамас живее на неназовано място в ивицата Газа. Смята се, че вероятно се крие в тунелите под анклава, изкопани от Хамас. Той не е говорил публично от началото на войната, която Израел започна в отговор на терористичните атаки от 7 октомври, пише „Ню Йорк Таймс".

Неговият предшественик Хания живееше в катарската столица Доха и се смяташе за ръководител на дипломацията на Хамас. Бившият заместник на Синуар - Мохамед Деиф бе убит при израелска ракетна атака през юли. Миналата седмица Израел потвърди, че Деиф е мъртъв.

Израел: "заклет терорист"

Синуар също е цел за Израел. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви наскоро в интервю за Ал Арабия: „Има едно единствено място за Яхия Синуар и то е до Мохамед Деиф и останалите терористи от 7 октомври".

Израелският външен министър Израел Кац определи новия лидер на Хамас като "заклет терорист". Назначението му е "още една убедителна причина да го отстраним бързо и да изкореним тази отвратителна организация от лицето на земята", написа Кац в платформата X.

Ливанската групировка Хизбула, която е съюзник на Хамас, похвали избора на Синуар. Това според тях е „силно послание" към Израел, САЩ и техните съюзници, че Хамас е твърда в принципите си и единна във важните си решения да продължи по "пътя на съпротивата".

„Касапинът от Хан Юнис"

Синуар е част от поколението, което създава Хамас. Той е роден през 1962 година в бежанския лагер в Хан Юнис в южната част на Гиза. Семейството му произлиза от крайбрежния град Ашкелон, който днес е част от Израел. Синуар прекарва над две десетилетия в израелски арест, където научава иврит. Освободен е през 2011 година, когато Израел размяна 1000 палестински затворници за 1 войник, държан от Хамас, припомня „Ню Йорк Таймс".

Когато Хамас се сформира по време на първото палестинско въстание в края на 1980-те години, известно като Първата интифада, Синуар участва в създаването на военното крило на организацията - бригадите "Ал Касам".В първите години на ислямисткото движение той отговаря за преследване на потенциални колаборационисти на Израел в собствените редици. Действията му са толкова брутални, че си печели прякора „касапина от Хан Юнис" припомня АРД.

Изборът на Синуар идва в момент, в който Близкият изток се подготвя за отговора на Иран и неговите проксита - включително Хамас, Хизбула и хутите в Йемен, да нападнат Израел в отговор на убийствата на Хания и на командира на Хизбула Фуад Шукр.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хикс

    13 13 Отговор
    Ако Израел убиват непрекъснато ПРЕГОВАРЯЩИТЕ, какво може да се очаква ?

    Коментиран от #7, #10, #18

  • 2 Отец Дионисий

    10 10 Отговор
    Аллах да го благослови!

    Коментиран от #14

  • 3 Хикс

    11 8 Отговор
    Вероятно Израел не искат мирни преговори

    Коментиран от #17

  • 4 К,О,Т,арАК 🐱

    17 6 Отговор
    тоя дали ще бие рекорда на предния с чехлите , дето му хвръкнаха на 100 метра?

    Коментиран от #21

  • 5 Пич

    15 9 Отговор
    Ама че объркани журналисти ?! Израелеца иска да трепе иранеца , а нашите журналисти наричат иранеца касапин ?!

    Коментиран от #8, #19, #23

  • 6 Калпазанин

    16 9 Отговор
    ДЗ, лицемери. Кой и кои са касапите евреите вашите оодиоечни или коренните палестинци които са на земята си. Наглеци
  • 7 К,О,Т,арАК 🐱

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хикс":

    имаше 2ма ТИРаджии , дето преди години им отрязоха главите такива...бедуини..някой ,,русофил,, сеща ли се за тях?

    Коментиран от #20

  • 8 Рошко

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Не са обърксни, ДЗ са същото потекло ционистка пропаганда гьобелс пасти да яде
  • 9 А пък

    14 8 Отговор
    Нетаняху е касапина преди 7 октомври
  • 10 Говорит Москва

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Хикс":

    Очаква се касапене на касапина
  • 11 Факт

    8 6 Отговор
    Всеки умен човек е подготвил о време смъртта си. Едва ли заплахите на евреите ще го спрат.

    Коментиран от #16

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Запознат

    8 3 Отговор
    И тоя ще отиде при девствениците.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дааааа

    6 5 Отговор
    Той не може да измести Нетаняху от първото място по касапин
  • 16 Не е

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Факт":

    Вярно ! Никой не знае кога ще умре !
  • 17 Европеец

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хикс":

    За касапина от Хан Юнис разбрахме, за касапина на Газа какво правим.... Авторът на материала не го чета..... Все пак трябва да се спазва хигиена и при четенето....
  • 18 Анализатор

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хикс":

    Ами като слагат за преговарящи касапи... ще ги избиват естествено.
  • 19 Европеец

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Пич":

    Сбъркани са,да..... Не смеят да казват истината, защото такива ще са заповедите и ако казват истината ще им спрат грандовете..... А журналист без грандове не може..... За тях са както въздуха за всяко живо същество....
  • 20 Рошко

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "К,О,Т,арАК 🐱":

    Писанке, ония "бедуини" не бяха ли платени от говедата, ама отде да знаеш като ти е толкова акъла пилешки в котешката главичка
  • 21 дресирам амеби

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "К,О,Т,арАК 🐱":

    според мен, да, в употреба ще влезат новите версии на "домашни" мини и все по-точни ракети, а тези, които си мислят, че "времето" е 10.10.1989 ... леко са се объркали
  • 22 Това е

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "0101":

    третата война на Касапина От Фашингтон. Наричат го още Деменция пациент! А Дончо му ви вика "Сънливи Джо", по стар индиански обичай.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Гражданин

    0 0 Отговор
    Ако е бил касапин защо са го пуснали след като е лежал повече от 20 години в израелски затвори.