Отидете към основна версия

6 156 113

Украински военен със смразяващо признание: Хората в армията ни свършват

  • украйна-
  • русия-
  • войници-
  • армия-
  • война-
  • владимир путин-
  • зсу-
  • мобилизация

Украинците, които уж са "уморени" от войната, трябва да разберат, че в момента се решава бъдещето на държавата им

Снимка: БГНЕС/ EPA

За съжаление армията остава без хора. Украинците трябва да разберат, че тази война трябва да я спечелим, защото от това зависи бъдещето на държавата ни.

Това заяви пред Suspilne Ukraine украински военен с позивна „Мартин“, дал интервю при условие на анонимност. Той е разочарован от украинците, които са „уморени“ от войната и казват, че не искат да се бият и случващото се на фронта не ги засяга.

Военният с позивна „Мартин“ защитава страната си от 2014 година, когато руският агресор анексира незаконно Крим и атакува области в Източна Украйна. В момента се сражава в редиците на Националната гвардия на Украйна, чинът му е младши-сержант.

Попитан как е решил да влезе в силите за сигурност още през 2014 г., военният отговори, че не е било правилно да стои настрана, докато руската армия иска да унищожи земята му и бъдещето на неговата жена и деца. По думите му пълномащабната война, която се води сега, се различава много от тази в Донбас от 2014 г.

В момента има много дронове, мощни ракети и артилерия, които не са били използвани в такива мащаби преди години. Според военнослужещия основното при планирането на настъпателни действия е разузнаването: „Ако няма разузнавателна информация или ако тя е с лошо качество, остаряла или ненавременна, тогава планирането на операции или щурмови действия е невъзможно. Ако разузнавателната информация не е уместна, това може да доведе до загуба на човешки животи.“

„Мартин“ отбеляза, че многократно е чувал за това как цивилни и доброволци са уморени от войната. Той им отговори така: ако не храниш собствената си армия, ще храниш чужда. Той добави, че украинците трябва да спечелят тази война. Според него от това зависи по-нататъшното бъдеще на страната, защото Русия не иска мир в Украйна, а да унищожи Украйна.

Киев дълго време отлагаше обявяването на мащабна мобилизация във Въоръжените сили заради политическите последици от подобно решение. Наскоро обаче бе приет закон и се смята (точните числа се пазят в държавна тайна), че стотици хиляди украинци скоро ще тръгнат към фронта. Това се случва на фона на пристигналите вече в Украйна западни изтребители F-16.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 71 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: