Отидете към основна версия

6 088 101

FT: Украинската защита се пропуква

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • донбас-
  • часов яр-
  • торецк

Според експерти основната причина за продължаващия напредък на Русия е острият недостиг на хора в украинската армия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските войски бързо превземат все повече и повече територии в Украйна, възползвайки се от пукнатини в украинската отбрана, причинени от липса на сили и грешки на военното ръководство.

Високопоставени украински служители казаха пред Financial Times, че основната цел на руския президент Владимир Путин на бойното поле тази година е да завземе възможно най-много земя.

Украински източник, пожелал анонимност, призна, че „украинската защита на фронта се пропуква“. Той предупреди, че руските войски са постигнали "тактически успех" в Донецка област и че ако ситуацията не се промени, са вероятни нови офанзиви.

Площта на територията, превзета от руските войски от началото на май, е почти двойно по-голяма от тази, която украинската армия завладя по време на лятната си офанзива преди година. През последния месец руснаците успяха да превземат няколко ключови позиции, докато ситуацията за украинците в тези направления непрекъснато се влошава, отбелязват анализатори.

Анализатори и войници казват, че Русия също се е възползвала от неправилните ротации на бойното поле от страна на Киев, позволявайки бързо напредване в няколко направления, особено в районите на Покровск и Торецк. Както отбелязва FT, неотдавнашното подобрение на украинската огнева мощ все още не е оказало влияние на бойното поле. Според експерти основната причина за продължаващия напредък на Русия е острият недостиг на хора, особено на пехота, в Украйна. Освен това стратегията на Русия за разширяване на фронтовата линия в Харковска област допълнително разтегна силите на Украйна и ги остави с по-малко резерви, за да отговорят на руските офанзиви към Покровск, Часов Яр и Торецк.

Експертите очакват руснаците да станат по-активни в Донбас този месец и да се опитат да напреднат към Константиновка, която ще бъде основна цел след падането на Часов Яр. Някои официални лица са оптимисти, че офанзивата на Русия ще се забави, тъй като нейните войски се приближават до големите градове, където украинската отбрана е по-силна.

Високопоставен руски представител предупреди Украйна, че колкото повече отлага мирните преговори, толкова по-тежки ще стават за народа ѝ условията за сключване на мир. Сергей Шойгу, секретар на Съвета за сигурност на Русия и доскорошен министър на отбраната, заяви, че откакто руският президент Владимир Путин на 14 юни е предложил условия за мир, Украйна е загубила 420 кв. км територия и е дала много жертви. Позицията на Москва е, че Украйна трябва да отстъпи една пета от земите си - голяма част от които са под руски контрол - и да се откаже от всякаква възможност да се присъедини към НАТО, условия, които Киев категорично отхвърля. Миналия месец украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че Киев готов да преговаря, но само при зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в границите, признати от огромната част от държавите от ООН.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: