Отидете към основна версия

5 927 143

Германски депутат: Дадохме оръжия на Украйна да се защитава, а не да води война на руска земя

  • украйна-
  • бундестаг-
  • германия-
  • оръжия-
  • русия-
  • война-
  • курска област-
  • берлин-
  • нато-
  • ралф щегнер-
  • маркус фабер-
  • депутат

Депутатът смята, че идеята, че този напредък може да постави Украйна в по-добра преговорна позиция, е неоснователна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Депутат от Германската социалдемократическа партия разкритикува инвазията на украинската армия в Курска област, която изненада не само Русия, но и съюзниците на Киев в НАТО.

Ралф Щегнер каза, че Германия доставя на Украйна оръжия за отбранителни цели, а не да води война на руска земя. Депутатът смята, че идеята, че този напредък може да постави Украйна в по-добра преговорна позиция, е неоснователна, предаде focus.de.

Друг представител на управляващата коалиция в Берлин обаче вижда нещата по друг начин. Маркус Фабер от Свободната демократическа партия заяви, че със своята агресивна война срещу Украйна Русия е превърнала собствената си територия във военна зона. „С руската атака срещу Украйна територията на двете държави е зона на военни действия. Използването на оръжие е предмет на разпоредбите на международното право“, каза той.

На 6 август украинската армия извърши неочаквана инвазия в руската Курска област, като за дни успя да превземе стотици кв. км руска територия. Все по-масираното настъпление на украинските сили на руска територия е централна тема за западния печат. "Нахлуването на Украйна в Русия преобръща сценария на Путин" гласи водещо заглавие в американския в. "Ню Йорк таймс", а според британския "Гардиън" девет дни след навлизането в Курска област Киев е натрупал "психологическо и политическо предимство", но е поел риск, като руският президент Владимир Путин "няма да остави нещата така", пише БТА.

Реалността на 130 000 разселени руснаци и хаотичната реакция може да засегнат официалната линия на Кремъл, че Русия неотклонно върви към победа, отбелязва "Ню Йорк таймс". "Семейства, бягащи от настъпващите украински войски, потърсиха подслон при непознати. Руски родители се страхуват, че децата им може да бъдат изпратени на фронта", пише в свой репортаж изданието.

"Ню Йорк таймс" описва как Путин "прелиства бял тефтер на излъчено в понеделник по телевизията кризисно заседание, четейки на глас от ръкописни бележки, което предполага, че неговите съветници не са имали време да напишат реч вместо него, както обикновено правят". Вестникът допълва, че изненадващото нахлуване на Украйна миналата седмица не е променило цялостния ход на войната, но вече е нанесло удар по Русия, не само заради завзетата територия. То поставя правителството в Москва и руското общество, които до голяма степен се бяха адаптирали към войната, в нова ситуация на непланирани решения и несигурност.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви вчера, че е имал заседание по сигурността и хуманитарната ситуация в руската Курска област, където украинската армия осъществява невиждано досега трансгранично настъпление, предаде Ройтерс. "Безопасност, хуманитарна помощ, установяване на военна администрация, ако е необходимо", написа държавният глава в приложението "Телеграм". Същевременно вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук обяви, че Киев планира коридори за евакуация на мирни жители от руската Курска област към Украйна и обратно, информира Ройтерс. В подкрепа на местните граждани ще се организират и хуманитарни мисии, като се осигури достъп до областта на международни благотворителни организации, допълни тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: