Отидете към основна версия

7 318 117

Камала Харис предупреди поляците: Вие сте следващите!

  • русия-
  • украйна-
  • полша-
  • владимир путин-
  • нато-
  • камала харис

В хода на дебата за президентските избори в САЩ претендентът на демократите шокира поляците, че Полша ще бъде следващата цел на Владимир Путин след Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В хода на дебата за президентските избори в САЩ претендентът на демократите Камала Харис предупреди, че Полша ще бъде следващата след Украйна, ако кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп спечели вота – изявление, което шокира гражданите на европейската страна, отбелязва Associated Press.

"В противен случай Путин щеше да седи в Киев и да гледа останалата част от Европа. Ще започне с Полша и защо не кажете на 800 000 полски американци точно тук, сега, в Пенсилвания, как бързо ще се откажете от това, което Вие смятате за приятелство, с диктатор, който би ви изял за обяд?“, заяви Харис по време на дебата.

Агенцията разговаря с различни поляци по повод това изявление на политика. 75-годишната Ванда Квятковска смята, че президентството на Тръмп ще представлява сериозна заплаха за нейния дом, Полша и целия регион.

Според нея, ако Украйна загуби, Путин "ще предприеме допълнителни стъпки“. В същото време жената нарече изявленията на Тръмп за края на войната "празни приказки“.

Славомир Дембски, професор по стратегия и международни отношения в Колежа на Европа в Натолин, също казва, че твърденията на Тръмп, че може да принуди Путин и президента на Украйна Володимир Зеленски да седнат на масата за преговори, преди да влезе в Белия дом, са "пресилени“.

"Няма причина да смятаме, че Путин ще се съгласи на такава среща, освен ако Украйна не е готова да капитулира, което е малко вероятно“, обясни професорът.

Той добави, че е било "явна грешка“ Тръмп да не каже директно, че иска Украйна да спечели войната. В същото време бившият президент продължава да твърди, че администрацията на Байдън е допуснала грешка, като "се е ангажирала да помогне на Украйна, колкото иска, но отказа да подчертае, че това трябва да означава победа за Украйна“.

Когато Тръмп за първи път стана президент, имаше силен правителствен и обществен ентусиазъм в Полша. Тогавашното консервативно правителство на страната споделя много от неговите позиции. Като един от най-големите съюзници в НАТО, Полша приветства постоянните му усилия за увеличаване на разходите за отбрана сред останалите членове на Алианса.

В Пенсилвания, изключително важен щат, някои полски американци също обмислят това, което са чули на дебата.

"Не ми хареса това, което Харис каза. Не мисля, че е вярно. Знам, че ако Тръмп дойде на власт няма да има война“, коментира 82-годишната Сесилия Хефрон, която подкрепя републиканеца.

Нейната приятелка Лорейн Макдоналд, поддръжничка на вицепремиера на САЩ, обаче е убедена, че Путин ще нападне Полша, ако му се отдаде възможност.

"Ако Путин превземе Украйна... той няма да спре дотук“, уверена е тя.

Във Варшава 67-годишният Анджей Новак споделя тези възгледи.

"За Полша е важно Украйна да спечели, защото не се знае какво ще измисли този луд“, отбелязва той.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 80 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания