Отидете към основна версия

11 140 172

Отмъщението на Путин: Русия може да извърши ядрен опит, за да покаже на НАТО намеренията си

  • украйна-
  • русия-
  • нато-
  • ядрени бомби-
  • ядрена война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • сащ-
  • война-
  • герхард мангот-
  • улрих кюн

Владимир Путин заяви, че Западът ще влезе в директна война с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по територията на Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ако Западът позволи на Украйна да използва ракети с голям обсег за нанасяне на удари дълбоко на руска територия, руският президент Владимир Путин ще отмъсти. Един от вариантите е да извърши ядрено изпитание, за да покаже намеренията си, пише агенция „Ройтерс“, позовавайки се на мнения на военни анализатори.

Докато напрежението между Москва и Запада около Украйна навлиза в нова и опасна фаза, британският премиер Кийр Стармър и президентът на САЩ Джо Байдън водят разговори дали да позволят на Киев да използва американски ракети ATACMS с голям обсег или британски ракети Storm Shadow срещу цели в Русия.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът ще влезе в директна война с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по територията на Русия с ракети с голям обсег западно производство.

Улрих Кюн, експерт в Института за изследване на мира и политиката в Хамбург, каза, че не изключва Путин да избере да изпрати някакво ядрено послание - например тестване на ядрено оръжие в опит да сплаши Запада. „Това би било драматична ескалация на конфликта“, каза той.

Русия не е провеждала тестове на ядрени оръжия от 1990 г., годината преди разпадането на Съветския съюз, и ядрена експлозия би сигнализирала за началото на една по-опасна ера, каза Кюн, като предупреди, че Путин може да почувства, че го смятат за слаб в отговора на нарастващата подкрепа на НАТО за Украйна. Това може да е причина да нареди извършването на ядрен опит.

Професор Герхард Мангот, политолог от университета в Инсбрук, също е на мнение, че Русия може да извърши ядрено изпитание, но според него шансът за това не е много голям.

„Руснаците могат да извършат ядрен опит. Те са направили всички необходими приготовления. Те могат да взривят тактическо ядрено оръжие някъде в източната част на страната, само за да покажат, че мислят това, когато казват, че в крайна сметка ще прибегнем до ядрени оръжия", смята Мангот.

Руският посланик в ООН Василий Небензя каза пред Съвета за сигурност на ООН в петък, че НАТО ще „бъде пряка страна във военните действия срещу ядрена сила“, ако позволи на Украйна да използва оръжия с по-голям обсег срещу Русия.

Русия, най-голямата ядрена сила в света, е в процес на преразглеждане на своята ядрена доктрина - обстоятелствата, при които Москва ще използва ядрени оръжия. Путин е притиснат от влиятелните външнополитически „ястреби“ да я направи по-гъвкава, за да отвори вратата за извършване на ограничен ядрен удар срещу страна от НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания