Отидете към основна версия

4 384 124

САЩ принуждават Украйна да се бие с вързани ръце

  • украйна-
  • сащ-
  • война-
  • оръжия-
  • русия-
  • володимир зеленски

САЩ все още не са дали разрешение на Киев да атакува цели на руска територия със западни ракети

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати принуждават Украйна да се изправи срещу руската агресия с вързани ръце, пише The Economist.

Изданието припомня, че на 13 септември имаше надежди Украйна най-накрая да получи разрешение да използва британски и френски крилати ракети Storm Shadow/SCALP срещу цели в Русия. Президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер разговаряха два часа в Белия дом и мнозина смятаха, че американският лидер най-накрая ще даде своето разрешение.

Но след срещата ситуацията остана също толкова несигурна, защото политиката на ограничаване на използването на западни системи с голям обсег не се е променила.

Използването на тактически ядрени оръжия от Путин никога не може да бъде напълно изключено. Освен това, ако Байдън смекчи позицията си след срещата със Зеленски, едва ли ще има официално съобщение за разрешаване на Киев да атакува цели в Руската федерация, вместо това решението може да е непублично.

Украинските войски страдат от високи загуби поради твърде бавното пристигане на западни оръжия, за да се оборудват въоръжените ни сили както трябва, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за CNN. "Затова губиш много хора. Губиш хора, защото те нямат въоръжени превозни средства... те нямат артилерия, те нямат артилерийски снаряди", каза Зеленски. Зеленски също така каза, оръжията, обещани от САЩ и европейските държави, пристигат много бавно.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 61 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: