Отидете към основна версия

3 726 74

Александър Лукашенко предупреди Запада: Нападнете ли Беларус, идва Трета световна война

  • беларус-
  • русия-
  • украйна-
  • нато-
  • александър лукашенко-
  • владимир путин

Русия и Беларус ще подпишат споразумение, с което ще си гарантират сигурност при използването на ядреното оръжие, стана ясно в началото на септември

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви във вторник, че нападение над страната би означавало началото на Третата световна война, съобщават БелТа и ТАСС.

"Искам да предупредя нашите опоненти, нашите съперници и тези, които все още не разбират, че няма нужда да правим това, това е трета световна война", подчерта беларуският лидер, говорейки на патриотичен форум, посветен на Националния празник на единството.

Като умножава националното богатство и черпи от опита на предишните поколения, Беларус уверено върви напред по пътя на мира и развитието, изрази увереност президентът.

"Преживявайки тежки изпитания, сериозни загуби, умножавайки националното богатство, черпейки от опита на предишните поколения, Беларус вече 85 години уверено върви напред по пътя на мира и развитието, каза Лукашенко. Дори сега, когато оръдията на НАТО са насочени срещу нас от териториите на нашите западни и южни съседи, когато километрите огради и минни полета стават все по-големи по границите, ние отговаряме по прост начин и в най-добрите традиции на последната диктатура на Европа. Ние отваряме границите и не изискваме разрешителни или визи. Хората от другата страна ни чуват. Идват, гледат, правят си изводи, които не са в полза на тези, които им забраняват да идват тук".

Припомняме, че ден по-рано Лукашенко подписа указ за помилване на 37 души, осъдени за престъпления, свързани с "екстремизъм".

Така общият брой на помилваните затворници от Лукашенко от началото на юли става 115. Сред освободените освободени са шест жени, както и неуточнен брой пенсионери, хора с увреждания и хора, страдащи от хронични заболявания.

Лукашенко е все по-зависим от Русия от 2020 г., когато подкрепата от президента Владимир Путин му помогна да се задържи на власт на фона на масовите протести в страната. Лукашенко използва цялата сила на своя апарат за сигурност, за да смаже протестите, които избухнаха през август 2020 г., когато беше обявен за победител на избори, за които опозицията и западните правителства го обвиниха, че е откраднал. Хиляди хора бяха арестувани.

Лукашенко отрича да има политически затворници в Беларус, където той управлява от 1994 г. Правозащитници твърдят, че около 1400 души са в затвора за изразяване на несъгласие.

Сред лицата излежаващи дълги присъди в Беларус са Алес Бяляцки, правозащитник и носител на Нобелова награда за мир, и Сергей Цихановски, чиято съпруга Светлана Тихановская е лидер на опозицията в Беларус в изгнание.

Русия и Беларус ще подпишат споразумение, с което ще си гарантират сигурност при използването на ядреното оръжие, стана ясно в началото на септември.

Това се очаква да стане през декември, съобщи тогава министърът на външните работи на Беларус Максим Риженков.

Споразумението ще влезе в сила в рамките на 25-атата годишнина от подписването на Договора за създаване на съюзната държава между Русия и Беларус. Документът е подписан през 1999 година, така че неговата 25-годишнина тече през настоящата 2024 година.

Според Риженков в споразумението ще са разписани принципите на използване на ядреното оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 54 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: