Отидете към основна версия

1 533 31

Джо Байдън спира доставките на някои оръжия за израелската армия? Камала Харис подкрепя решението на Белия дом

  • сащ-
  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • иран-
  • хизбула-
  • джо байдън-
  • камала харис-
  • бенямин нетаняху

Кандидатът за президент на Демократическата партия добави в интервюто си, че е участвала в разговори с израелски и арабски лидери относно следвоенното управление на Газа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис каза във вторник, че подкрепя решението на президента Джо Байдън от май да задържи пратка от еднотонни бомби от Израел поради опасения, че израелската армия ще ги използва в гъсто населените райони на Газа, цитира думите и Times of Israel.

"Едно от нещата, които сме направили и които напълно подкрепям, е спирането на доставките на еднотонните бомби", каза Харис в интервю на сцената на събитие на Националната асоциация на чернокожите журналисти, по време на което тя беше многократно запитвана защо САЩ не използват повече лостове за влияние срещу Израел, за да сложат край на войната в Газа.

Харис започна отговора си, като повтори това, което се е превърнало в нещо като "стандартна реч", която тя произнася относно войната Израел-Хамас, когато въпросът се повдига по време на предизборни събития.

Тя подчерта бруталния характер на нападението на Хамас на 7 октомври; че Израел има право да се защитава; че има значение как го прави; че твърде много цивилни палестинци са били убити; че сцените, идващи от Газа, са сърцераздирателни; че САЩ работят неуморно, за да осигурят прекратяване на огъня и сделка за освобождаване на заложниците, за да сложат край на войната възможно най-скоро; че в крайна сметка трябва да има решение на конфликта с две държави; и че Иран не е упълномощен да сее нестабилност.

Доставката на 1700 200-килограмови бомби — част от пратката на еднотонните бомби — също беше задържана до юли, като Байдън заплаши да замрази допълнителни нападателни оръжия, ако Израел започне голяма военна офанзива в най-южния град на Газа Рафах, където над милион палестинци се укриваха по това време.

Докато операцията в Рафах продължава, израелската армия обяви миналата седмица, че бригадата в Рафах на Хамас е била победена, след като най-малко 2308 от нейните оперативни служители са били убити и тунели с обща дължина над 13 километра са били унищожени.

Кандидатът за президент на Демократическата партия добави в интервюто си, че е участвала в разговори с израелски и арабски лидери относно следвоенното управление на Газа и повтори, че не може да има повторна израелска окупация на ивицата.

"Мисля, че се изразихме много ясно, тази сделка трябва да бъде сключена в най-добрия интерес на всички в региона, включително извеждането на тези заложници", каза тя, отбелязвайки екзекуцията на шестима заложници по-рано този месец от техните похитители от Хамас в Газа, сред които американско-израелският гражданин Херш Голдбърг-Полин.

Месеци на преговори не успяха да стигнат до сделка за връщането на 101 заложници, за които се смята, че все още са в плен в Газа, повече от 11 месеца след като Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г., убивайки около 1200 души и вземайки 251 заложници, отприщвайки продължаващата война.

Въпреки че преговорите са в задънена улица, САЩ все още работят с посредниците Египет и Катар, за да представят преработено предложение за споразумение за прекратяване на огъня между заложниците, каза в понеделник говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини