24 Септември, 2024 18:55 1 399 24

Затишие пред буря в Ливан! Белият дом призова американците да напуснат спешно

  • ливан-
  • израел-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху-
  • пентагон

Откакто „Хамас“ атакува Израел на 7 октомври, с което постави началото на близо едногодишно израелско ответно действие в Газа, САЩ работиха за ограничаване на напрежението в региона

Затишие пред буря в Ливан! Белият дом призова американците да напуснат спешно  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските граждани в Ливан трябва да напуснат страната, докато все още се изпълняват полети, каза днес говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, на фона на разрастващото се насилие между Израел и „Хамас“ по израелско-ливанската граница, предаде Ройтерс, пише БТА.

„Искаме да се уверим, че за американците, които искат да напуснат, все още има на разположение пътнически полети, и че те трябва да си тръгнат сега, докато тези варианти все още са налични“, каза Кърби в предаването „Добро утро, Америка“ по „Ей Би Си нюз“ и добави, че американски държавни представители са в постоянен контакт с израелските си колеги.

Президентът на САЩ Джо Байдън е твърдо решен да постигне примирие в Газа и сделка с „Хамас“ за освобождаване на заложниците, като в същото време се стреми да постигне деескалация на напрежението по израелската граница с Ливан, каза днес съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

„Той категорично не се е отказал“, каза в интервю с Ем Ес Ен Би Си Съливан, часове преди Байдън да говори за един последен път пред Общото събрание на ООН в качеството си на президент.

Американският държавен глава ще се срещне със събралите се в Ню Йорк световни лидери, за да потърси начин за прекратяване на огъня и постигане на сделка за заложниците в Газа, както и за избягване на всеобхватна регионална война в Близкия изток, заяви Съливан.

Байдън е отчел предизвикателствата по пътя за постигане на примирие и съгласяването както на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, така и на лидера на „Хамас“ Яхия Синуар, като най-вече „Хамас“ и Синуар „не искат сделка“.

„Но сме решени да продължим да се опитваме“, каза Съливан.

Откакто „Хамас“ атакува Израел на 7 октомври, с което постави началото на близо едногодишно израелско ответно действие в Газа, Съединените щати работиха за ограничаване на напрежението в региона.

Конфликтът с „Хизбула“ по северноизраелската граница се е припламва периодично от 7 октомври насам, а сега вече пламва. Разрастването на конфликта е било избегнато при предишни случаи затова може да бъде намерено дипломатическо решение за понижаване на напрежението между Израел и Ливан, за да се завърнат хората у дома, каза Съливан.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 3 Отговор
    Краварчето Пак Запали Близкия изток и тва си е баце!

    Коментиран от #2, #5, #17

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ротшилд

    4 19 Отговор
    Кой ще ни каже "копче"? Путлер дето избяга с 200 от готвача си ли? Ахаха
  • 4 Ротшилд

    10 4 Отговор
    Тази демокрация и либерализма ние сме ги създали навремето в масонските ложи.
  • 5 Те и

    18 2 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Европа ще запалят краварите.
  • 6 Тук

    3 16 Отговор
    руски номера не минават.

    Коментиран от #21

  • 7 Kaлпазанин

    22 5 Отговор
    “Работихме за ограничаване на напрежението "как работихте като помпихте евреите с оръжие да избият 200000жени и деца да сринат газа и през това време да отнемете още територии на западния бряг за да се заселят още евреи ,нагли лицемери ,работили били ,
  • 8 Kaлпазанин

    18 4 Отговор
    Няма исраел има Палестина

    Коментиран от #9

  • 9 Имаше едно време

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "Kaлпазанин":

    Имаше едно време една такава римска провинция Палестина, населена с евреи.

    Коментиран от #14

  • 10 Започва да става интересно

    13 5 Отговор
    Тук имаше един колега който говореше за пуканки пред телевизора и хайде да видим сега на кой от два фронта Украйна и близкият Изток ще помагат тези зад голямото блато.
    Не съм путинист но Украйна им преседна и не могат да ги помогнат А сега в близкия изток чувам американски анализатори че нещата за нас изобщо не са хубави.
    И в един момент ще увиснат и едните и другите а Европа е тръгнала и ще изпадне на дъното.
    Каквото такова. Урсула фондерлайнянката да гледа и да се учи защото ще я оставят самичка горката да се оправя с Украйна.

    Коментиран от #12, #22

  • 11 Мирното население се изтегли

    4 6 Отговор
    Мирното население се изтегли от Южен Ливан. На север от река Литани е сигурно. Тъкмо ще спазят резолюцията на ООН за край на израело-ливанската война. Остава шиитите на Хизбула да решат ще умират намясто или ще бягат след всички.
  • 12 Анализаторите си анализират

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Започва да става интересно":

    Анализаторите си анализират (според заръките на работодателя), а помощите си вървят.
    "Мисля, че Зеленски е най-великият търговец в историята. Всеки път, когато идва в страната, си тръгва с 60 милиарда долара", заяви Тръмп на митинг в Пенсилвания.

    Внимавай с пуканките, защото солта вдига кръвното.
  • 13 Урсулът

    8 0 Отговор
    Супер. Още бежанци за Европа. Моят приятел Бойко обеща да ги приюти в България.
  • 14 Kaлпазанин

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Имаше едно време":

    Имало и римска империя имало и еврейска държава ,имало имало ще имало и исраел ама в бъдеще няма да го има
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ГОСТ

    3 2 Отговор
    скапаняците диктуващи световния ред през последните години губят е започнаха да се оправдават даваме оръжие но не знаем че евреите как го използват. трябва да си най големия наивник да им повярваш те винаги са налагали вето срещу резолюции срещу Израел значи че те знаят всичко а оправданието им е ни ял ни мирисал звучи нагло. може да го определим с една епроветка размахана и нападението на независима държава е това е политиката измисляш си опастност за легитимност налагаш твоя ред.много ще направят сравнение и с Украйна но няма да са прави в източна Украйна живеят етнически руси все едно евреите да налагат своята религия и обичаи на палестинците нищо общо.
  • 17 Ти не видиш ли че там се колят

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    От преди 5000 години още преди саш да бъде създаден

    Коментиран от #23

  • 18 Лумпен

    5 3 Отговор
    Хирошима
    Нагазаки
    Време е за тел авив....
    Иран е наход

    Коментиран от #19

  • 19 Мислиш ли, че са на твоя акъл?

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Лумпен":

    На мен ми се струват по-умни.

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мислиш ли, че са на твоя акъл?":

    на тоя свят няма умни има интереси дали национални регионални е все тая. не го ли разбра на национално ниво интереса клати феса кой мисли за обикновения човек никой.само обещания и слугинаж на някой от вън на тази територия.
  • 21 Минават

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тук":

    Минават, и още как.
  • 22 Ани

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Започва да става интересно":

    Прави впечатление че всички които подкрепят Русия имат много мръсно съзнание. Сега коментират войната, преди това българския Министър Председател и това се повтаря и повтаря в едно с нихилистични изказвания от рода на това какви сме българите и колко по-горни са другите.
    Това са руски Mypзилки, сръбски и "македонски" комплексари читатели на българските вестници.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.