Отидете към основна версия

2 451 90

Тежък удар срещу "Хизбула"! Бенямин Нетаняху мистериозно мълчи за взривените пейджъри

  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху-
  • мосад

Израелският премиер обеща в сряда да върне десетки хиляди жители, евакуирани от северните гранични райони по домовете им

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща в сряда да върне десетки хиляди жители, евакуирани от северните гранични райони по домовете им, съобщава "Ройтерс".

"Казах го и преди, ще се върнем при гражданите на севера в домовете им в безопасност и точно това ще направим", каза той в кратко видео изявление, без да дава повече подробности.

Изявлението му бе направено на фона на нарастващото напрежение с подкрепяното от Иран движение "Хизбула" в Ливан.

В краткото видеоизявление Нетаняху не спомена дистанционно взривените хиляди пейджъри и ръчни радиоустройства, използвани от агенти на "Хизбула", която обвини Израел за атаката. Тези обвинения бяха подкрепени и от Иран.

В отделни забележки министърът на отбраната Йоав Галант каза, че повече сили се изпращат към северната граница, където Израел обменя ежедневен огън с подкрепяната от Иран "Хизбула" от месеци, докато войната преминава в нова фаза.

"Центърът на тежестта се премества на север, което означава, че ние разпределяме сили, ресурси и енергия за северната арена", каза той в забележки, публикувани от неговия офис.

Припомняме, че броят на жертвите нарасна до 12, включително две деца, каза ливанският здравен министър Фирас Абиад в сряда. Атаката във вторник рани близо 3000 души, включително включително много от бойците на екстремистката групировка и посланика на Иран в Бейрут.

По-късно стана ясно, че най-малко седем души са били убити и стотици други ранени в Дамаск, столицата на Сирия, след експлозии на пейджър устройства.

Gold Apollo, тайванският производител на пейджъри отрече да е произвел устройствата, като вместо това посочи фирма в Унгария.

Пейджър устройствата, използвани при масовите детонации в Ливан, никога не са били в Унгария. Това заяви правителството на премиера Виктор Орбан в официално изявление по случая.

Ръчните радиопредаватели (Уоки Токи), използвани от ливанската въоръжена групировка Хизбула, се взривиха късно в сряда следобед в южната част на страната и в южните предградия на столицата Бейрут. Поне един от взривовете се е случил близо до погребение, организирано "Хизбула" за убитите предишния ден, когато хиляди пейджъри, използвани от групата, експлодираха в цялата страна.

Групировката заяви в сряда, че е атакувала израелски артилерийски позиции с ракети в първия удар срещу Израел, след като пейджърите на нейните бойци внезапно експлодираха, ранявайки хиляди в Ливан.

Въпреки че Израел не е коментирал, атаката постави в центъра на вниманието израелското секретно звено 8200 за кибервойна.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.

Свързани новини