Отидете към основна версия

2 004 10

Напрежение в киберпространството! Иран изпратил на демократите секретни материали на Доналд Тръмп

  • иран-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан

През август САЩ обвиниха Техеран, че е започнал кибероперации срещу кампаниите на двамата кандидати за президент и е насочен към американската общественост с операции за влияние, насочени към разпалване на политически разногласия

Снимка: Shutterstock

Ирански хакери са изпратили имейли, съдържащи откраднати материали от кампанията на бившия президент републиканец Доналд Тръмп, до екипа на кампанията за преизбиране на президента демократ Джо Байдън (преди той да се откаже от номинацията). Това е част от по-мащабна кампания на Техеран да повлияе на изборите в САЩ.

Това съобщава в сряда "Ройтерс", като цитира резултати от разследване на ФБР, Агенцията за киберсигурност и Службата на директора на националното разузнаване.

Тази злонамерена кибернетична дейност е най-новият пример за многостранния подход на Иран... за разпалване на разногласия и подкопаване на доверието в нашия изборен процес", казаха агенциите.

Те добавиха, че в момента няма информация, която да показва, че тези получатели са отговорили. Те не предоставиха повече подробности за естеството на откраднатия материал.

През август Съединените щати обвиниха Иран, че е започнал кибероперации срещу кампаниите на двамата кандидати за президент на САЩ и е насочен към американската общественост с операции за влияние, насочени към разпалване на политически разногласия.

Иран отрече да се намесва в делата на САЩ.

В сряда нейната постоянна мисия в ООН в Ню Йорк заяви, че последните обвинения на САЩ са "фундаментално неоснователни и напълно недопустими". Той добави: "Иран нито има мотив, нито намерение да се намесва в изборите в САЩ."

Злонамерени кибер актьори изпратиха непоискани имейли до лица от кампанията на Байдън в края на юни и началото на юли, които съдържаха текстов откъс от откраднат материал от кампанията на кандидат-президента на републиканците, съобщиха агенциите.

Байдън отпадна от президентската надпревара на 21 юли и беше заменен от вицепрезидента Камала Харис като кандидат на демократите. Проучванията показват, че Тръмп и Харис са в напрегната надпревара.

В изявление кампанията на Тръмп каза, че Харис и Байдън трябва да разкрият дали са използвали хакнатия материал, "за да наранят" Тръмп. По-късно бившият президент каза на митинг в сряда вечерта, че Иран е хакнал кампанията му, за да помогне на демократите, наричайки това чужда намеса в изборите.

"Не сме запознати с материали, изпратени директно до кампанията", каза говорител на кампанията на Харис след изявлението на американските агенции. "Няколко лица бяха насочени към личните им имейли с нещо, което изглеждаше като спам или опит за фишинг."

Техеран също така твърди, че Вашингтон се е намесвал в делата му в продължение на десетилетия, от преврата на министър-председател през 1953 г. до убийството на иранския военен командир Касем Солеймани през 2020 г.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.

Свързани новини