Отидете към основна версия

3 252 87

Урсула фон дер Лайен ще се отправи към Киев, за да обсъди зимните нужди на Украйна

  • урсула фон дер лaйен-
  • киев-
  • украйна

ЕС предоставя допълнителни 160 милиона евро за хуманитарна помощ и ремонт на енергийната инфраструктура

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че утре ще пътува до Киев, за да обсъди с украинския президент Володимир Зеленски нуждите на страната му в навечерието на зимата, цитирано от БТА.

Фон дер Лайен отбеляза, че голяма част от украинската енергийна инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари и за възстановяването ѝ ще се използват средства, придобити от печалбите от запорираното в ЕС руско имущество по силата на европейските санкции.

По нейните думи, ЕС е готов да предостави на Киев още 160 милиона евро за хуманитарна помощ и за ремонти на енергийната мрежа. От началото на руското военно нападение преди две години ЕС е осигурил над два милиарда евро подкрепа за покриване на нуждите от енергия на Украйна, добави тя.

Според председателя на ЕК, осигурената подкрепа, включително свързването на електропреносните мрежи на ЕС и Украйна през 2022 г., покрива около 25% от зимното потребление на нападнатата страна. Фон дер Лайен уточни, че руските удари са унищожили 80% от украинските ТЕЦ и една трета от ВЕЦ в страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: