Отидете към основна версия

3 634 81

Герхард Шрьодер: Русия не може да бъде победена във война

  • герхард шрьодер-
  • война-
  • украйна-
  • русия

Бившият германски канцлер посъветва тези, които смятат обратното, да си спомнят историята

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер (1998-2005 г.) посъветва онези, които смятат военна победа над Русия за възможна, да погледнат в историческите книги, предаде ТАСС.

Говорейки на събитие, организирано от швейцарското издание Weltwoche, Шрьодер каза, че Русия не може да бъде победена военно. „Съветвам всеки, който вярва в това, да погледне в историческите книги“, цитира думите му вестник Welt. Той припомни, че нито Наполеон, нито Хитлер са успели да победят Русия. Според Шрьодер мнозинството руснаци подкрепят президента Владимир Путин. „Те са убедени, че Западът използва Украйна само като върха на копието, за да постави Русия на колене“, каза бившият канцлер.

Шрьодер смята, че Западът подценява възможната перспектива за ескалация на конфликта в Украйна. Той нарече действията на Русия "сериозна грешка", но посочи, че Западът не обръща внимание на исторически обоснованите интереси на Русия в областта на сигурността. „Ние, германците, сме тези, които в светлината на историята на Втората световна война и престъпленията, извършени в името на Германия, трябва да действаме внимателно и конструктивно“, призова бившият канцлер. Той смята, че ЕС трябва да обвърже подкрепата за Украйна с исканията Киев да представи реалистични сценарии за постигане на мир. „И тази война ще трябва да приключи чрез преговори. Във всеки случай той не може да бъде решен с военни средства. Ще са необходими компромиси“, смята Шрьодер.

Той засегна и ролята си по време на преговорите между Руската федерация и Украйна в Истанбул през 2022 г. Според него тогава Украйна е отхвърлила предложенията за водене на преговори в Швейцария и Дубай и в крайна сметка страните са се спрели на Турция. Съпругата на бившия канцлер води протокола. Шрьодер твърди, че противно на някои медийни съобщения мирът е близо. Неговият компромисен план бил Украйна да запази Донбас, а за Крим се предвиждал „южентиролско решение“, тоест създаване на руски анклав. Освен това планът не предвиждал присъединяване на Украйна към НАТО.

Според Шрьодер обаче правителството на Владимир Зеленски не може да взема решения свободно и това не позволило да се постигне мир тогава. Според бившия канцлер те вярвали, че продължаването на военните действия уж ще отслаби Русия. Сега бившият канцлер възлага надежди за мир на идването на власт в САЩ на Доналд Тръмп, който според Шрьодер все още не е безразличен към Европа. ЕС и Германия, след Украйна, пострадаха най-много от конфликта, смята бившият канцлер. Той изрази съжаление, че между Германия и Франция няма тясно сътрудничество и че те не са успели съвместно да повлияят на САЩ за разрешаване на ситуацията в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.

Свързани новини