Отидете към основна версия

850 9

Ползотворно участие на Сърбия в заседанието на ООН

  • сърбия-
  • оон-
  • държави-
  • дипломатически отношения-
  • позиция

Западната ни съседка установи дипломатически отношения с няколко държави

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Сръбският министър на външните работи Марко Джурич каза днес в Ню Йорк, където участва в 79-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН, че участието на сръбската делегация в срещата е укрепило позицията на страната на глобалната сцена, предаде Танюг. Джурич съобщи, че Сърбия е установила дипломатически отношения с няколко страни.

„На тази сесия на Общото събрание на ООН Сърбия написа една малка, но значима част от дипломатическата си история чрез установяване на дипломатически отношения с няколко страни, с които никога не сме имали дипломатическо общуване“, посочи Джурич. „Става въпрос за по-малки страна, от гледна точка на брой на населението и територията, но страни, които са част от ООН, ЮНЕСКО и други международни организации, където за нас всеки глас има значение, защото в тези организации защитаваме и манастирите си в Косово и Метохия и суверенитета и териториалната си цялост, но не само това“, пише агенцията, цитирана от БТА.

Страните, с които Сърбия е установила дипломатически отношения този уикенд са Република Кирибати, Гвиана и Маршаловите острови. Сърбия също така е въвела визова либерализация за няколко малки страни.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: