Отидете към основна версия

2 261 81

Част от снарядите, доставени от Запада на Украйна, са дефектни

  • украйна-
  • снаряди-
  • запад-
  • доставка

Причината за неизправността са старите детонатори M515 и M51A5, разработени по време на Втората световна война

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Част от артилерийските боеприпаси, предоставени на Украйна от Запада, са дефектни, съобщава вестник Handelsblatt, позовавайки се на свои източници.

Става дума за снаряди, които Киев е получил в рамките на чешката инициатива, както и от САЩ. През август украинските власти информираха Прага за случаи на експлозия на снаряди веднага след като излязоха от дулото на оръжието. По време на бойното използване на горепосочените боеприпаси са възникнали „многобройни експлозии на снаряди на разстояние от 20 до 60 м от изходния участък на дюзата“, в резултат на което „са ранени личният състав и са повредени артилерийските системи“, се казва в писмото получено от Handelsblatt.

Твърди се, че причината за неизправността са старите детонатори M515 и M51A5, разработени по време на Втората световна война. Според украинската страна при доставката на почти 35 хиляди артилерийски снаряда грешката е била 0,05%. Така от всеки 10 хиляди изстреляни снаряда пет са избухнали преждевременно, посочва вестникът.

Изданието отбелязва, че чешкото министерство на отбраната, коментирайки тази информация, обясни, че технически проблеми с артилерийски снаряди са възникнали „в незначителен брой случаи“. Тези проблеми обаче са решени съвместно с доставчиците, подчертава вестникът. Освен това всички страни, участващи в инициативата, бяха съответно информирани. След като анализът на грешките беше предоставен на украинските партньори, няма нови съобщения за инциденти.

Чешката компания Czechoslovak Group, чието дъщерно дружество Excalibur Army е един от най-важните доставчици на боеприпаси за Украйна, също признава наличието на неизправности. Това обаче се отнася само за част от боеприпасите, доставени по чешката инициатива. Подобни инциденти се случиха с артилерийски снаряди от същия тип, изпратени от друг съюзник. Командването на сухопътните сили на САЩ в Европа също е било информирано от Киев за проблемите през август, обобщава вестникът.

През март президентът на Чехия Петр Павел каза, че републиката е намерила средства за закупуване на стотици хиляди артилерийски снаряди от трети страни за украинските въоръжени сили. През април чешкият премиер Петр Фиала информира, че в рамките на чешката инициатива са открити 500 хиляди снаряда за Украйна. Сключени са договори за закупуването на близо 200 хиляди от тези боеприпаси. По думите му в близко бъдеще ще бъдат подписани договори за закупуване на останалите 300 хиляди снаряда. Към днешна дата 18 държави участват в инициативата.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: