Отидете към основна версия

874 15

Хърватия е готова отново да въведе задължителната военна служба

  • хърватия-
  • военна служба-
  • задължителна-
  • въвеждане

Това може да стане още от началото на 2025 година

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Министерството на отбраната на Хърватия е изпълнило всички предпоставки за повторно въвеждане на задължителната военна служба в началото на 2025 г., но все още е необходимо политическо решение, което ще бъде взето в парламента след консултация с премиера и президента, каза министърът на отбраната Иван Анушич днес в Биеловар, съобщи агенция ХИНА, цитирана от БТА.

Той каза това днес в Биеловар, като допълни, че инструкторите са готови и има подготвени три места за настаняване на наборници, допълни той.

„Конкретно потенциалът е годишно между 17 000 и 18 000 момчета, които навършват 18 години и са нашите бъдещи кандидати за начална военна подготовка. Разбира се, остава категорията на отказващите се от военна служба по съвест и вероятно определен брой младежи ще попаднат в тази категория. Гражданската военна служба ще бъде организирана с местни правителствени звена, при подобни рамки, както преди 2008 г., когато военната служба беше преустановена“, каза Анушич.

В отговор на журналистически въпроси той каза, че разходите за началната военна подготовка трябва да бъдат по-малко от 5 милиона евро на година.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: