Отидете към основна версия

1 273 22

Израел и Ливан: Страхът, че иде още по-голям сблъсък

  • ливан-
  • хизбула-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хасан насрала-
  • газа

Усилията на правителството на Джо Байдън да постигне споразумение, което да гарантира както връщането на заложниците, които Хамас държи, така и прекратяването на огъня в Газа, изглеждат безплодни

Снимка: Shutterstock

Израелските въздушни удари породиха истинска паника в Ливан. Хиляди хора бягат, но не знаят накъде. Израелската армия иска да продължи офанзивата. Расте страхът, че големият сблъсък между Израел и Ливан е неизбежен.

Най-смъртоносният ден в Ливан от десетилетия - така ще бъде запомнен 23 септември 2024, след като по данни на ливанските власти близо 500 души бяха убити, а хиляди бяха принудени да напуснат домовете си след масивни израелски удари. Израелската армия обяви, че военновъздушните сили са нанесли удари по 1600 цели на Хизбула и че операцията ще продължи.

Откакто Хамас извърши терористичните си атаки на 7 октомври 2023 година, САЩ предупреждават Израел да не допуска разширяване на конфликта и превръщането му в регионален сблъсък с Иран. Режимът в Техеран подкрепя военизираната ливанска организация Хизбула, чиито удари по северен Израел зачестяват. Събитията в последните дни все повече увеличават усещането както в двете държави, така и сред международната общност, че пълномащабният сблъсък между Израел и Ливан е неизбежен. „Намираме се на ръба на тотална война“ в Близкия изток, предупреди върховният представител на Европейския съюз Жозеп Борел.

Хиляди ливанци бягат панически

И от двете страни на границата се усеща тревога и страх. „Започнаха да нанасят удари по нас, затова бързо се качихме в колата и потеглихме към Бейрут“, казва ливанецът Мохамад пред германската обществена медия АРД. Друг мъж, който също бяга на север, заедно със семейството си, допълва: „Въздушни нападения, изтребители, разрушения. Никой не остана, всички избягаха. Взехме си вещите и тръгнахме. В момента никой не знае накъде да отиде“.

С текстови съобщения и телефонни обаждания израелските военни призовават цивилните да напуснат сградите, които според Израел се използват от Хизбула за военни цели. Според ливанска телекомуникационна компания 80 000 ливанци са получили подобни предупреждения. Мнозина обаче не знаят къде да отидат, а в Бейрут и други градове училищата се реорганизират в убежища. В същото време властите в Ливан са се обърнали към съседни държави за помощ при лекуването на пострадалите, които според Бейрут са над 1500. „Израелският враг е този, който постоянно атакува. Неговата агресия е причина за смъртните случаи и ранените“, заявява вътрешният министър Басам Мавлави, цитиран от АРД.

Много израелци подкрепят действията на армията

От другата страна - в Северен Израел - също се оплакват от въздушния терор, който вече продължава 11 месеца. „Мисля, че досега израелската армия беше твърде търпелива“, казва пред „Вашингтон Пост“ Шели Лис Баркан. Учителката живее в граничния град Шломи, но отказва да се евакуира. „Изгубих търпение. Всеки, който е терорист, трябва просто да бъде убит. Стига толкова!“.

Баркан, но и много като нея, подкрепят започването на пълномащабна война срещу Хизбула в Ливан. Миналата седмица премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че сигурното завръщане на хората по домовете им в северните части на страната е цел на войната, заедно с унищожаването на Хамас в Газа. И подчерта, че ще направи „всичко необходимо“ това да се случи.

Лидерът на Хизбула неведнъж е заявявал, че военизираната организация ще преустанови изстрелването на ракети към Израел само ако огънят в Газа заглъхне. Но преговорите изглеждат в задънена улица, а вторият човек в Хизбула - Наим Касем - заяви, че въздушните атаки срещу Израел ще продължат в „нова фаза“ на войната. Израел е евакуирал над 67 хиляди души от северните части на страната в последната година, пише „Вашингтон Пост“.

Лимон Зинор, която се е върнала в дома си в северен Израел въпреки атаките, казва, че се надява да няма война с Ливан, за да може най-после да „настъпи тишина“. Нейният син е парашутист и е служил в Газа, сега тя очаква да го изпратят на север. Зинор съжалява за цивилните жертви на Ливан, дадени в последните дни.

Напрежението между Байдън и Нетаняху расте

Усилията на правителството на Джо Байдън да постигне споразумение, което да гарантира както връщането на заложниците, които Хамас държи, така и прекратяването на огъня в Газа, изглеждат безплодни. Източници от администрацията на американския президент казват пред „Ню Йорк Таймс“, че времето е твърде малко. Изборите в САЩ са след по-малко от два месеца, а Байдън ще предаде поста на своя наследник през януари. В същото време рискът от разрастване на войната изглежда все по-голям. Нетаняху знае, че ако бившият президент Доналд Тръмп бъде избран, ръцете му ще бъде развързани да води войната срещу Хамас и Хизбула както намери за добре, пише Дейвид Сангър в „Ню Йорк Таймс“.

Екипът на Байдън вече все по-малко крие напрежението в отношенията между него и израелския премиер, отбелязва още американското издание. В Белия дом се питат все по-често дали израелският премиер не поставя нови условия в преговорите за прекратяване на огъня с цел да запази крехката си коалиция, да остане на поста си и да не бъде съден. Вашингтон, който отдавна е обявил военното крило на Хизбула за терористична организация, подкрепя правото на Израел да атакува подкрепяната от Иран организация, но официални разговори между Байдън и Нетаняху в последните дни не е имало, а това е показателно.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини