7 Септември, 2024 20:03 2 564 38

Реджеп Ердоган призова: Време е за ислямско обединение срещу израелския тероризъм

  • турция-
  • израел-
  • реджеп ердоган-
  • газа-
  • западен бряг-
  • бенямин нетаняху

Ердоган направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство, извършено, според палестински и турски представители от израелски войници, в окупирания Западен бряг

Реджеп Ердоган призова: Време е за ислямско обединение срещу израелския тероризъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза днес, че ислямските страни трябва да сформират съюз срещу, както той се изрази, „нарастващата заплаха от експанзионизъм“ от страна на Израел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той направи този коментар по повод убийството на жена с турско и американско гражданство, извършено, според палестински и турски представители от израелски войници, по време на протест срещу разрастването еврейските селища в окупирания от Израел Западен бряг.

„Единствената стъпка, която ще спре израелската арогантност, израелските бандитски действия, и израелския държавен тероризъм е съюз на ислямските страни“, каза Ердоган на събитие на асоциация на ислямските училища край Истанбул.

Той каза, че най-новите стъпки, които Турция е предприела за подобряване на връзките с Египет и Сирия целят „формиране на линия на солидарност срещу нарастващата заплаха от експанзионизъм“, който по думите му заплашва също Ливан и Сирия.

Ердоган беше домакин на египетския президент Абдел Фатах ас Сиси в Анкара тази седмица. Те обсъдиха войната в Газа и начините как да продължат да затоплят отдавна замразените си отношения. Това бе първото посещение на египетски президент в Турция от 12 години.

Отношенията между двете страни започнаха да се размразяват през 2020 г., когато Турция започна дипломатически усилия за намаляване на напрежението в отношенията с регионалните съперници, включително Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

Ердоган каза през юли, че Турция ще отправи покана към сирийския президент Башар Асад „по всяко време“ за евентуални разговори за възстановяване на отношенията между двете съседни страни, които прекъснаха връзките си през 2011 г. след избухването на гражданската война в Сирия.

Израел не коментира днешните изявления на Ердоган.

Израелската армия заяви след вчерашния инцидента, че проучва информациите, че чуждестранна гражданка е била убита в резултат на изстрели в района. Подробностите за инцидента и обстоятелствата, при които е била застреляна се проучват.

Няма все още коментар за инцидент и от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху, отбелязва Ройтерс.

Историята познава много лоши ситуации, в които изпада един човек, който е пропуснал да си тръгне навреме. Това е белег на морал и етика, които не виждам в Корнелия Нинова. С тези думи Калоян Паргов от Националния съвет на БСП коментира в предаването „Стълбището” по Дарик случващото се в столетницата.

“Лидерът на БСП беше пръв между равни и той успяваше да комуникира с всички лидери на мнение и носители на някаква подкрепа в БСП и това бяха лицата на партията. Нинова не хареса този модел, тя не търпеше различно мнение“, посочи той.

Паргов обясни, че всички, които имали друго мнение от бившия лидер на социалистите, са били смачкани и очернени. „Те бяха изгонени, за да остане само тя, което беше проблем”, каза той.

Паргов отбеляза, че случващото се в БСП “не е дворцов преврат, защото Нинова не е била императрица”.

“Истината е, че това, което се случи в БСП се е случвало много пъти назад в историята на партията. В съвременната политика и живот 5 години да управляваш нещо са много. 10 години страшно много, тя управлява 8 години ”, посочи той.

Той загатна, че в БСП предстои трансформация.

“Тя (бел. ред. - партията) няма да остане в този си вид. В момента е широка коалиция, която обаче сама по себе си не може да се разчита, че би донесла нещо двойно или тройно на това, което има в момента БСП”, обясни той.

Доган или Пеевски - кой ще спечели?

Относно конфликтът между Делян Пеевски и Ахмед Доган, Паргов смята, че единственият коз на почетния председател на ДПС е етническият вот. По думите му ДПС, която според него е изградена по модела на БКП, след тези избори няма да е същата партия със същата роля.

“Очевидно е, че в силово, ресурсно и материално естество Пеевски има значимо преимущество и то е видимо. Единственият коз на самия Доган е етническият вот, тъй като той е символ на този вот, той е бил граден да бъде такъв, той не случайно е олицетворение на този вот вече 35 години”, смята Паргов.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    3 1 Отговор
    Турция влезе в БРИКС.Време е да учим Турски и Руски

    Коментиран от #10, #17, #21, #26

  • 2 Kaлпазанин

    4 1 Отговор
    Трудно ,след като повечето арабели са лакеи на фащ ,досущ като нас и укрите .колкото по-далеч държиш англосаксиите от себе си толкова по голям шанс има да живееш в мир със съседите си
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ТаУмВзе

    1 0 Отговор
    Интересно... Султана със 800 хиляди редовна армия, защо се дърви на израел! Изобще не мога да се сетя да! ХАХАХАХХА

    Коментиран от #27

  • 5 Софиянец

    6 1 Отговор
    Време е! Ционистките расисти заслужава да бъде изгонена от тези земи!
    80 години реват, че са били подложени на геноцид през ВСВ, а сега те, заедно с фащ упражняват геноцид над невъоръжените палестинци!
    Европа спи с широко отворени очи, ценности само на прилазки!

    Коментиран от #8

  • 6 Какво общо има между

    4 0 Отговор
    изказването на Ердоган и случващото се в БСП и ДПС???
  • 7 Ердо

    1 5 Отговор
    Вземете си ги в Турция палестинците. Нека ви колят, стрелят и изнасилват.

    Коментиран от #31

  • 8 Яяяяя

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Софиянец":

    Ти пък откъде видя, че не са въоръжени. От фалшивите новини ли.
  • 9 До ислямското обединение

    0 3 Отговор
    има още около триста години.
  • 10 ХаХаХа

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Копейката нали беше в Русия да представлява България пред БРИКС....то излезе,че отишъл на екскурзия със парите на българските пенсионери и никаква покана от БРИКС не е имал.....Лъже като дърт Циганин,с е още млад, като одъртее как ли ще лъже 😂😂

    Коментиран от #25

  • 11 Швейк

    1 1 Отговор
    Реджеп ефенди да да призове и Путин , той е ислямист.
  • 12 ..,,.

    1 4 Отговор
    Турция ке се разпаднела...
  • 13 Демократ

    3 0 Отговор
    Евреите си поверваха твърде много.
    Имат огромен късмет арабите и турците да са природно тъпи.

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 !!!?

    2 1 Отговор
    ФАЩ и ционистите избиха 43 000 цивилни палестинци, 7ч% от които жени и деца!!!
    Военнопрестъпници, циници и лицемери!
  • 16 !!!?

    2 1 Отговор
    ФАЩ и ционистите избиха 43 000 цивилни палестинци, 70% от които жени и деца!!!
    Военнопрестъпници, циници и лицемери
  • 17 така е

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Боко е скрил в зайчарника и срича на турски. Корни знае руски и не й пука. Делян е надиплил няколко милиарда, за да стане приятел на султана. Ако Израел победи, ще пратим Паси да се разправя с Биби на иврит. Ние сме полиглоти и който и да е новият ни господар сме готови да се разберем с него. Освен това харесваме платената любов и редовно я практикуваме, така че няма да е проблем да си платим колкото трябва.А сега да се снишим и да затегнем коланите, за да не изпаднем от кораба майка.
  • 18 Лумпен

    0 0 Отговор
    Истината боли !
    Най добре да трием....!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ,.,.,

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Що не ходиш да се прегледаш вече?
  • 22 Новичок

    1 0 Отговор
    Паргов да каже.Хахаха...само погледни муцуната на автора на статията.
  • 23 Исус е Господ

    1 1 Отговор
    НИЩО И НИКОЙ НЕ Е РЕЛИГИОЗНО НЕУТРАЛЕН! – ВСЕКИ, ДАЛИ ИСКА ИЛИ НЕ, СЛУЖИ НА ДЯВОЛА, ОСВЕН ТЕЗИ, КОИТО УМИШЛЕНО СА ИЗБРАЛИ БОГА!
    "Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира.." (Библията)
  • 24 Васил

    0 0 Отговор
    Този пак го е напекло!
  • 25 Точен

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХаХаХа":

    Поредна лъжа на паветниците. Беше публикувана поканата от организаторите на срещата на БРИКС лично до Костадинов и до партия Възраждане. Имаше срещи със зам.-председателите на Думата и на горната камара. Бъдещето е на БРИКС, а Денков, дето обиколи света и то без реална полза за България наистина пропиля парите на пенсионерите.
  • 26 Дрътия Софианец

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ха ха хааа , дойде си на думата , а ?! 🤭😁
  • 27 КойТиУмВзе

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Че да се съмняваш ... Ооооо , Шипка .. Евреите са бойна нация . Гонени отвсякъде
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Коко

    1 1 Отговор
    Евреите трябва да бъдат изб..
  • 30 Емилиян

    1 1 Отговор
    Еееее най сетне един политик да го каже тва.и ако целия свят се обедини с тези думи на Ердоган идва мир по света
  • 31 Дгх

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ердо":

    Защо да си ги вземат . Те са си в земите. Евреите бяха преселени в техните земи. Не знаеш ли ,че тези земи преди 1948г.когато беше решено да се създаде държава на евреите,се наричаха Палестина . Нали сме против бежанците. За сирийците казваме да си останат в държавата си,а палестинците да ги вземе Ердоган. Нищо кой каквото прави за себе си го прави.

    Коментиран от #38

  • 32 Дгх

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Демократ":

    Късметът им е ,че държат под контрола си най силната държава в света,а тя пък от своя страна държи под контрола си почти целия свят.
  • 33 Маги

    3 0 Отговор
    Е гати и новината за Ердоган и арабите а втората половина е направо Балканска част.
    Какво искате да намекнете за това Балканско нещо.
  • 34 МаКакЛи

    2 1 Отговор
    От десетина години а може би и повече някои в Турция се опитва да затрие Ердоган и неговата пария но не успява.

    Мисля че това се опитват да направят днес и с ДПС в България дали ще им е така трудна работата както у съседката ни.
  • 35 ПЕНКО

    1 2 Отговор
    ДА -ПРАВ СИ ЕРДОГИ ФОГИ , НО НЕ ИЗБИВАЙТЕ ГЕНИЯЛНИЯ ЕВРЕЙСКИ НАРОД --- САМО ЦИОНИСТКАТА МУ ВЪРХУШКА ---ГЛАВНО В САЩ - БАНКЕРИ - ФИНАНСИСТИ И ДОНОРИ ЗА ВОЙНИ---СИРЕЧ -- ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ИМ ПАРТИЯ !?!?!?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Джудас

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Дгх":

    Прочети малко история, малко за диаспората и ще разбереш кой е изгонен от земите си и кой се е заселил там! Кой е разрушил свещеният храм на евреите и кой е построил джамия върху него...така както църквата ,,Света София,, в джамия - Истанбул както и много църкви по света са променени. Ако не става по мирен път то ще се случи по трудният начин!
Новини по държави: